Sop Ayam Adami....
Salam petang minggu,
Sure semua dah lunch kan, lauk pe....? As for me nothing much just masak sop ayam dengan sambal belacan je untuk hari ini, itupun atas permintaan my 2nd son....maklum breakfast mee kari tak nak makan so....tanya nak makan apa untk tghari cakapnya sop ayam....apalagi dengan girangnya ibu tunaikan... maklum ler kan sebabnya satu hal dah lewat dan huruf M depan mata.... itu lauk yang paling mudah dan senang nak disediakan....lega hati sang ibu memasakkan untuknya.....;)
resepi sop ayam simple yang digunakan
bilangan potongan ayam ikut jumlah mulut yang makan
bawang kecil - hiris
bawang putih - hiris
halia - hiris
rempah penumis lima sekawan
rempah serbuk adami / sop bunjut
kentang
karot
air secukupnya
garam dan perasa ikut selera masing-masing
daun sop /daun bawang
caranya:
tumis rempah lima sekawan hingga wangi dan masukkan bahan hirisan dan tumis hingga layu dan masukkan sop bunjut/ sop adami yang telah dicampur sedikit air...masak hingga naik baunya dan masukkan ayam. Gaul-gaul sebentar dan masukkan air secukupnya. Masukkan karot dan kentang dan masak hingga empuk last campakkan daun sop/ daun ketumbar dan daun bawang....apabila masak....dah pun siap untuk dimakan dengan nasi mahupun mee....ikut suka....
Memandangkan tak ambik gambar sop ayam...digantikan dengan gambar sotong masak kicap lada hitam last week punya lauk...
That's all untuk petang ini
byeeee...
Sure semua dah lunch kan, lauk pe....? As for me nothing much just masak sop ayam dengan sambal belacan je untuk hari ini, itupun atas permintaan my 2nd son....maklum breakfast mee kari tak nak makan so....tanya nak makan apa untk tghari cakapnya sop ayam....apalagi dengan girangnya ibu tunaikan... maklum ler kan sebabnya satu hal dah lewat dan huruf M depan mata.... itu lauk yang paling mudah dan senang nak disediakan....lega hati sang ibu memasakkan untuknya.....;)
resepi sop ayam simple yang digunakan
bilangan potongan ayam ikut jumlah mulut yang makan
bawang kecil - hiris
bawang putih - hiris
halia - hiris
rempah penumis lima sekawan
rempah serbuk adami / sop bunjut
kentang
karot
air secukupnya
garam dan perasa ikut selera masing-masing
daun sop /daun bawang
caranya:
tumis rempah lima sekawan hingga wangi dan masukkan bahan hirisan dan tumis hingga layu dan masukkan sop bunjut/ sop adami yang telah dicampur sedikit air...masak hingga naik baunya dan masukkan ayam. Gaul-gaul sebentar dan masukkan air secukupnya. Masukkan karot dan kentang dan masak hingga empuk last campakkan daun sop/ daun ketumbar dan daun bawang....apabila masak....dah pun siap untuk dimakan dengan nasi mahupun mee....ikut suka....
Memandangkan tak ambik gambar sop ayam...digantikan dengan gambar sotong masak kicap lada hitam last week punya lauk...
That's all untuk petang ini
byeeee...
Comments