Monday, November 22, 2010

Teknik Mengetahui Kek Yang Mengandungi Arak...

Salam di pagi Isnin,


Mula da cuti sekolah....mula ler berebut nak gunakan pc dan melayari internet yg dia orang tahu do main game jer....so maknanya kena ler maknya guna kuasa veto masa bila time kita lak nak gunakan laptop ni. Laptop ni lak dan buat hal gan screennya yang x sempurna lagi dan tengah tunggu masa je nak masa wad...


Sekadar nak berkongsi info dari email yang diterima dari SIM :=



Teknik Mengetahui Kek Yang Mengandungi Arak (Tuk kek2 yang dibeli mahupun yang dimakan di hotel-hotel




Pengalaman bekerja di Hotel telah memberi pengalaman yang ingin saya kongsikan bersama pembaca semua.
Saya pernah di lemparkan dengan kek yang saya buat kerana tidak mencampurkan wain atau rum.
Rasa bersalah sentiasa menghantui kerana bersubahat untuk menghidangkan makanan yang tidak halal kepada orang Islam yang lain. Dengan itu saya berhenti kerja, coz saya rasa ada tempat lain lagi, yang boleh saya dapat rezeki yang halal. Disini saya perturunkan, bagaimana ingin mengetahui kek yang kita makan mengandungi bahan tersebut. Apabila kek yang ada wain, rasanya seakan-akan masam sedikit.

Puas saya fikirkan macaman nak memperjelaskan lagi rasanya.


ok la, pernah tak buat Sponge Cake (Sponge Cake Mix 100 gram, Air 100ml, Telur 100 ml dan Minyak 100 ml), kalau pernah cuba gantikan air dalam resepi, dengan air Pepsi atau Coke.

Hasilnya kek kita akan terasa masam-masam sedikit seperti kek yang ada wain.

Cubala buat, dan simpan "rasa" itu supaya kita akan lebih berhati-hati lagi dimasa akan datang, dan beritahu rakan2 atau saudara mara.

Untuk pengetahuan, adunan kek biasanya digaul dengan tangan. Oleh itu, berhati-hatilah membeli kek.

Sekian

Chef Farid


So tu saja tuk hari ni, till then 


Byeeeeeeeee




Popular Posts

perkataan lama baru untuk hari ini...

telokup - rosak tidak boleh digunakan lagi
gulai - masakan; lauk (or dishes) yang dimasak hari ini
tanak - masak atau memasak nasi;
reti - faham akan maksud; tahu mengenai sesuatu (understand)
tak menuras - maksudnya tidak faham @ tidak tahu; contoh ayat; Kau ni tak menuras langsung.......nak buat kerja..
layang - selalu digunakan untuk layang-layang (sejenis permainan kanak-kanak) tapi untuk orang dewasa layang bawa maksud menghiris bawang kecil nipis-nipis...