Sunday, May 22, 2011

Sop Ayam Adami....

Salam petang minggu,


Sure semua dah lunch kan, lauk pe....? As for me nothing much just masak sop ayam dengan sambal  belacan je untuk hari ini, itupun atas permintaan my 2nd son....maklum breakfast mee kari tak nak makan so....tanya nak makan apa untk tghari cakapnya sop ayam....apalagi dengan girangnya ibu tunaikan... maklum ler kan sebabnya satu hal dah lewat dan huruf M depan mata.... itu lauk yang paling mudah dan senang nak disediakan....lega hati sang ibu memasakkan untuknya.....;)


resepi sop ayam simple yang digunakan


bilangan potongan ayam ikut jumlah mulut yang makan
bawang kecil - hiris
bawang putih - hiris
halia - hiris
rempah penumis lima sekawan
rempah serbuk adami / sop bunjut
kentang
karot 
air secukupnya
garam dan perasa ikut selera masing-masing
daun sop /daun bawang 


caranya:


tumis rempah lima sekawan hingga wangi dan masukkan bahan hirisan dan tumis hingga layu dan masukkan sop bunjut/ sop adami yang telah dicampur sedikit air...masak hingga naik baunya dan masukkan ayam. Gaul-gaul sebentar dan masukkan air secukupnya. Masukkan karot dan kentang dan masak hingga empuk last campakkan daun sop/ daun ketumbar dan daun bawang....apabila masak....dah pun siap untuk dimakan dengan nasi mahupun mee....ikut suka....




Memandangkan tak ambik gambar sop ayam...digantikan dengan gambar sotong masak kicap lada hitam last week punya lauk...





That's all untuk petang ini


byeeee...


Popular Posts

perkataan lama baru untuk hari ini...

telokup - rosak tidak boleh digunakan lagi
gulai - masakan; lauk (or dishes) yang dimasak hari ini
tanak - masak atau memasak nasi;
reti - faham akan maksud; tahu mengenai sesuatu (understand)
tak menuras - maksudnya tidak faham @ tidak tahu; contoh ayat; Kau ni tak menuras langsung.......nak buat kerja..
layang - selalu digunakan untuk layang-layang (sejenis permainan kanak-kanak) tapi untuk orang dewasa layang bawa maksud menghiris bawang kecil nipis-nipis...