Tuesday, November 20, 2012

COngratulations to my daughter…

 

Assalamualaikum..

Congratulation to my daughter for her UPSR 2012 result…even not up to my expectations…she has done her best in the exam….so tahniah dan berusaha lagi lagi untuk masa akan datang…LUV U ALL…

 

602533_270494379737578_1504497623_n

Gambar masa kecik with her cousin and congrats for the UPSR result..

Thats all for the time being…

Monday, November 5, 2012

HUJAN SEPANJANG JALAN

Assalamualaikum….

Berakhirnya satu program Kanak-Kanak 2012

2012-11-02 22.03.412012-11-04 15.01.38

Hujan di sepanjang lebuh raya selatan………..

 

2012-11-04 15.01.48

2012-11-04 15.02.01

November 2012 update ….on the way back from KL to Melaka…

Tuesday, October 23, 2012

mY WAY TO RELEASE TENSION…..

 

Assalamualaikum…..

Time to release tension by updating my blog…..

just some pictures to share…

2012-10-16 18.24.32

Awam mendung bulan Oktober on my way home….picture taken dari dalam kereta….

2012-10-21 15.59.41

Hujan lebat turun mencurah…banyak prop tambahan just ignore them…maklumlah rumah kampung katakan……

2012-10-21 16.00.35

Rimbunan daun rambutan dibasahi hujan yang turun….just imagine yourself playing in the rain…

2012-10-21 16.03.05

Air hujan yang mengalir deras ke baruh…….

So whatever season you are in….just enjoy the weather and things that come with open arms….

Akhir kata… SALAM AIDIL ADHA 2012 yang bakal menjelang…26/10/2012…..

Thursday, October 4, 2012

PERGINYA TAK KEMBALI…..

Assalamualaikum WBT…

Semalam perginya seorang insan…yang tidak akan kembali… AL-FATEHA untuk my beloved mother-in-law….BESAH HJ AMIN…..

So untuk mereka2 yang masih mempunyai kedua ibu bapa mahupun mentua sayangilah mereka selagi hayat dikandung badan…mereka insan yang tiada galang gantinya…….

Crying face

Thursday, September 6, 2012

WORDLESS WEDNESDAY BUT PICTUREFUL OF KERETA LEMBU…..

aSSALAMUALAIKUM…..

Lets the picture do all the talking for today……


IMG_9627



IMG_9626



IMG_9624


Kereta lembu @ bulls cart a traditional form of transportation in the early 1900s…..

Monday, August 27, 2012

Salam Aidilfitri 2012

From Me & Family…..

raya 2012

Gambar yang tak berapa nak ready…kira ala-ala free style gitu…ambikpun guna hp jer dan guna timer 5 sec tu…tak berapa nak posing…background lak dah diedit….versi orang baru nak belajau mengedit gambar….so kira nampak muka memasing kira jadi le…

nak gi kedai bergambar tak dan…maksudnya maleh nak membayar cina tukang ambik gambar tu…sekarang zaman IT…semua leh wat sendiri sooo tu le yang apa-apa sendiri wat…..

nak menyambung cerita di atas ke episod 2 tak de idea …malas le pulak….

till then

Friday, August 24, 2012

Raya Dulu dan Raya Sekarang….episod 1

 

Salam Aidul Fitri untuk semua di bulan yang mulia ini………..

Minggu pertama raya sekejap sahaja berlalu pergi ….keseronokan beraya dulu dan sekarang amat jauh beza antara langit dan bumi…..

terkenang zaman beraya masa kecik-kecik di Kota Singa zaman 70 an dan 80 an..masa itu arwah mak dan abah masih ada….

sama-sama mengecat rumah bersama dengan abah..abis satu rumah di cat dengan warna baru dan bauan dari cat masih lagi berbekas…..tak ketinggalan membakar kuih baulu menggunakan cara lama…. berpanas menggunakan dapur minyak dan sabut kelapa di atas penutup bekas baulu …kejab2 di angkat untuk melihat da masak ke lum…

 

Gambar ehsan Google..

Malam pula…bebudak pula sibuk membakar mercun …lentam-lentum berlawan antara satu dengan yang lain….memandangkan rumah berjiran dengan kuaters balai bomba….jadi tak ler risau sebab apa2 hal bomba dekat…walhal pada masa tu mana ler ingat tu semua….main mercun tak hingat dunia macam2 jenis mercun boleh didapati janji ada duit nak beli…mana2 kedai runcit seberang jalan boleh dibeli..tapi masa itu tak berduit soo beli aje yang termampu….mercun ayam..roket…dan macam2 lagi…sekarang semua terlarang…

Wednesday, July 18, 2012

SATU PENGKONGSIAN UNTUK SEMUA….MENJELANG RAMADHAN…

bismillah (13)

ASSALAMUALAIKUM W.B.T

Petua Islam
Untuk Menyembuh Kanser


1. Minum air yang dibacakan Al-Quran.
2. Mandi dengan menggunakan air yang dibacakan Al-Quran.
3. Mendengar bacaan ayat-ayat suci Al-Quran.
4. Menyapu ke tempat bengkak dengan minyak zaitun yang dibacakan ayat-ayat Al-Quran.


Adapun ayat-ayat Al-Quran yang dibaca adalah seperti berikut:
1. Mulakan dengan surah Al-Fatihah.
2. Lima ayat permulaan, surah Al-Baqarah (1-5).
3. Ayat 163-165, surah Al-Baqarah.
4. Ayat 255, surah Al-Baqarah (Ayat Al-Kursi).
5. Ayat 256, surah Al-Baqarah.
6. Ayat 257, surah Al-Baqarah.
7. Akhir surah Al-Baqarah (Ayat 284-286).
8. Lima ayat permulaan, surah Ali Imran (1-5).
9. Ayat 18, surah Ali Imran.
10. Ayat 26-27, surah Ali Imran.
11. Ayat 54-56, surah Al-A'raf.
12. Ayat 117-119, surah Al-A'raf.
13. Ayat 80-82, surah Yunus.
14. Ayat 65-69, surah Thaha
15. Ayat 115-118, surah Al-Mukminun
16. Ayat 21-24, surah Al-Hasyr
17. Lima belas ayat permulaan, surah Ash-Saffat (1-15).
18. Ayat 31-34, surah Ar-Rahman
19. Ayat 3-4, surah Al-Mulk.
20. Ayat 51-52, surah Al-Qalam.
21. Ayat 3, surah Al-Jinn.
22. Surah Al-Kafirun, Al-Falaq, An-Naas.


Cara Mengamalkan Ayat-ayat Suci:
1. Semua ayat tersebut hendaklah dibaca sebanyak 7 kali ke atas air yang cukup bagi kegunaan mandi dan minum untuk tempoh seminggu, iaitu bagi mandi sekali sehari dan minum 3 gelas setiap hari.


2. Ayat yang sama juga ditiupkan pula (secara serentak) ke atas minyak zaitun yang kadarnya boleh disapukan ke atas anggota yang sakit bagi tempoh 21 hari (3 minggu).


3. Kemudian dibacakan doa-doa berikut dan ditiupkan ke atas air dan minyak iaitu:
Ertinya: "Hilangkanlah kesakitan, wahai Tuhan bagi seluruh manusia, dan sembuhkanlah wahai Engkau, Tuhan yang menyembuh, tiadalah sembuh melainkan dengan kesembuhan Engkau, sebagai kesembuhan yang tiada dikhianati oleh kesakitan." (HR At-Tirmizi)


4. Dibacakan 7 kali :
Ertinya: "Saya memohon pada Allah Yang Maha Besar, Tuhan Yang Memiliki 'Arasy (Singgahsana) yang besar, agar Dia menyembuhkan engkau (pesakit)." (HR Abu Daud dan At-Tirmizi (Hasan)).


Kemudian baca 7 kali :
Ertinya: "Saya berlindung pada kalimah-kalimah Allah yang sempurna (Al-Quran) daripada kemarahan-Nya, seksaan-Nya dan kejahatan para hamba-Nya, juga dari segala gangguan syaitan-syaitan dan dari kedatangan mereka." (HR Ahmad, Abu-Daud, An-Nasa'i dan At-Tirmizi)
Ertinya: "Dengan (menyebut) nama Allah Tuhan Penyembuh. Wahai Allah, sembuhkanlah hamba Engkau dan telah benarlah Rasul Engkau."


5. Sesudah itu hendaklah menyempurnakan mandi dan minum segelas air tersebut sewaktu pagi, tengah hari dan malam, setiap hari serta menyapu anggota sakit dengan minyak zaitun yang telah dibacakan itu.


6. Apabila timbul bengkak yang berbentuk darah, maka hendaklah digunakan sepenuh minyak pada tulang punggung, kaki kanan dan kaki kiri.


7. Apabila bengkak itu terdapat di tempat lain seperti payudara, rahim, usus atau paru-paru, hendaklah disapukan minyak ke bahagian yang sakit dari sebelah luar.


8. Hendaklah ditambah lagi mandi 21 hari dan menyapu dengan minyak zaitun dan bacakan lagi ayat-ayat tersebut sekali seminggu. Dengan izin Allah, penyakit itu akan sembuh.


(Sumber: Mari Berubat Dengan Al-Qur'an oleh Asy-Syaikh Abi Al-Fadaa' Muhammad, terjemahan oleh: Abdullah Al-Qari B. Hj. Salleh, terbitan Al-Hidayah Publications, ISBN 983-9188-49-6)

Wednesday, June 27, 2012

Pictureful….& wordless wednesday


images (14)

Assalamualaikum………

Salam setenang air di tasik……hubungan manusia dengan alam begitulah tenangnya hubungan manusia dengan Maha penciptaNYA…setenang air di tasik………..
1340521085085 - Copy - Copy
Kocakan anak ikan talapia dalam sangkar………..

1340521091133
1340521099572 - Copy (2)
Pemandangan di tasik bekas lombong yang dijadikan sangkar ikan talapia, tempat memancing ikan dan kem bina semangat…………kalau sesiapa yang rasa tak bersemangat leh ler ke sini ye.. …..…..
1340521104902 - Copy (2)1340521109742 - Copy

1340521114239 - Copy

1340521118926 - Copy - Copy1340521128937 - Copy1340521135684 - Copy1340521138902 - Copy
So that’s all folk …..enjoy the pictures yang tak seberapa ini….sekadar nak mengisi ruang dan meng’update blog yang lama tak di selenggarakan……
BYE….

Tuesday, June 19, 2012

the day a girl becomes a lady…

bismillah (13)

Assalamualaikum…

Semalam hari seorang kanak-kanak perempuan becomes a lady, my eldest daughter ..akak…makna nya da ado anak dara kat rumah tu yang dah baligh….

Semoga  akak menjadi anak yang soleh dan bertanggungjawab pada masa ini dan selama nya…….AMIN..

Wednesday, May 23, 2012

Late evening post…for Speechless Wednesday..

 

images (14)

Assalamualaikum w.b.t…

Right now still lingering in the office with some unfinished business to settle..nothing to much to share just back dated pictures of the day…

2012-05-06 09.32.11

Roti John Sardin…..yang terlebih masak rasanya marvellous…

resipinya…google sendiri…. melambak di internet….

 

2012-05-04 09.59.56

Gambar berlatarbelakangkan warna awam biru-kehijauan yang memukau mata memandang….the beauty of Allah SWT creation’s…

2012-05-04 10.21.56

As for this pictures depend on each of us to interpret…

That’s all folks…till my next post…..

Shifty

Monday, May 21, 2012

Monday Post…..

bismillah (13)
Assalamualaikum…
Backdated pictures….
2011-12-18 09.27.00
A much backdated pictures taken on the 18 Dec 2010 (sunday)…the day of Khatan Beramai2…
2011-12-18 09.26.39

Friday, May 18, 2012

SPEECHLESS WEDNESDAY….

images (14)

Selamat Hari Guru @ Happy Teachers Day
to all my former teachers at BUKIT BATOK EAST PRIMARY SCHOOL, those that still lingering in my mind are Miss Lim, Mr Abdullah, Mr David and many more; and not forgetting teachers from Dunearn Secondary School, SINGAPORE…


pictures will be updated....in the next post.....

Friday, May 4, 2012

pantun suka hati….

hari semalam dah berlalu pergi

hari ini bertemu di sini

esok dan lusa belum pasti

tapi jangan serik datang/ click ke sini……

 

FAIZ 2-crop

 

 

 

 

 

 

 

kata pantun suka hati……….so gambarpun tak de kaitan……

:)

Monday, April 30, 2012

Traditional Games

 

images (14)

Assalamualaikum,

Antara permainan rakyat yang semakin dilupai oleh generasi masa kini yang dihidangkan dengan permainan video atau online games yang boleh diperolehi di hujung jari…generasi kini semakin menjadi individualistik, kurangnya interaksi sesama manusia dan juga kurangnya gerak secara physical….

Antara permainan rakyat yang jarang dilihat…kanak-kanak masa ini bermain…

kelereng 3

Kelereng

tempurung

Berjalan atas tempurung

Dua permainan rakyat yang semakin jarang dilihat…..(memandang cuaca yang panas terik gambar diambil dari dalam khemah)…..itu yang gambar pose membelankangi tukang gambar….

kelereng

Panasnya cuasa dapat dilihat dengan awam, bayangan pokok cukup jelas kelihatan…..

Itu je yang mampu dicoretkan untuk hari Isnin ini….Till then

 Nerd smile

Monday, April 23, 2012

Kalkulator penggiraan gaji baru SSM 2012…

Assalamualaikum W.B…
Pagi tadi sesi taklimat bersama JPA mengenai gaji baru SSM 2012…bermula agak lewat…tak berapa nak faham the complicated explaination given by them …but what’s important the method of knowing how much each one the government civil servant is getting by using the calculator given…that is…
Capture jpa
and the website is this apa-apa pun bersyukur dengan rezeki yang ALLAH S.W.T berikan dan berbelanja dengan mengukur baju di badan sendiri…not to over spend…and think of the future……


That’s all for now....


Till I touch the keyboard again…wassallam…

Friday, April 13, 2012

Yahooo….long weekend

 

SALAM…

Open-mouthed smile Long weekend is finally here…..agak2 apa nak dibuat tuk mengisi waktu terluang………..

Thinking smile tengah memikirkan apakah aktiviti itu..

Island with a palm tree adakah ini @

mengadap ini jer kerjanya Computer 

@ ini Plate  & ini Martini glass dan bermain bersama Cat face

ok lah  kita Coffee cup dulu….sambil itu  Sleepy smile Sleeping half-moon…….

Popular Posts

perkataan lama baru untuk hari ini...

telokup - rosak tidak boleh digunakan lagi
gulai - masakan; lauk (or dishes) yang dimasak hari ini
tanak - masak atau memasak nasi;
reti - faham akan maksud; tahu mengenai sesuatu (understand)
tak menuras - maksudnya tidak faham @ tidak tahu; contoh ayat; Kau ni tak menuras langsung.......nak buat kerja..
layang - selalu digunakan untuk layang-layang (sejenis permainan kanak-kanak) tapi untuk orang dewasa layang bawa maksud menghiris bawang kecil nipis-nipis...