Tuesday, September 2, 2014

Sekuntum bunga cekur….

 

download (1)

Apa-apapun tengok dulu pokok cekur dan bunganya yang segar di bawah terik mentari pagi…pada 31 Ogos lalu…..hanya ditanam dalam pasu….daunnya yang boleh digunakan sebagai ulam atau campuran di dalam urap ……..bunganya hanya sekuntum dan seakan bunga orkid bentuknya dan berwarna putih dan secalit warna ungu atau purple…..(nampak macam sengaja diletak2 kat celah-celah daunnya yang besar tu) tapi itulah realitinya ia tumbuh walau hanya untuk sehari dua sahaja.

2014-09-01 10.04.44

2014-09-01 10.04.32

2014-09-01 10.04.55

……dan ini jadinya kalau lama dah tak menjengok ke kebun yang semakin menghijau dengan rumput yang meraja lela kala tuan punya banyak urusan lain yang harus dibuat…macamlah banyak sangat nak buat…..

 

2014-09-01 10.17.56

…dengan anak2 pokok manggis galak tumbuh selepas hujan….AND

2014-09-01 10.43.14

…..the shadow of me…just nak interframe walau hanya shadow di siang hari sahaja…..

Popular Posts

perkataan lama baru untuk hari ini...

telokup - rosak tidak boleh digunakan lagi
gulai - masakan; lauk (or dishes) yang dimasak hari ini
tanak - masak atau memasak nasi;
reti - faham akan maksud; tahu mengenai sesuatu (understand)
tak menuras - maksudnya tidak faham @ tidak tahu; contoh ayat; Kau ni tak menuras langsung.......nak buat kerja..
layang - selalu digunakan untuk layang-layang (sejenis permainan kanak-kanak) tapi untuk orang dewasa layang bawa maksud menghiris bawang kecil nipis-nipis...