Tuesday, January 21, 2014

Chinese New Year is drawing near……

 

Assalamualaikum….

 

CNY semakin dekat somewhere around next week…so mesti apek2 dan nyonya2 – (oops tu panggilan biasa bagi tuan blog) – maklum lah dolu2 pernah dok merantau tak jauh manapun nun di sebarang tambak AKA Temasik AKA s’pore la niii….mesti sibuk spring cleaning rumah memasing…..

…tu terkenang zaman kocik2 masa dok disana…masa time ni atau during CNY bebudak ni masing2 sibuk turut sama beraya ke rumah diaorang…tujuan utamanya ialah “angpow” yang diberikan tu hah…

inilah rupanyer….gambar dari google…

…adalah sekali tu…mula pergi beraya ke rumah kaum cina ni sesorang diri …. diaorang tak jauh dari rumah adalah dalam 500 m di belakang …..sebab dapat angpow punya pasal….kitapun bawak lah satu geng dalam 2 – 3 orang pulak beraya ke rumah yang sama…..nasib tak baik…

cny

terkedu jab…ingat nak tambah income……

….just for your info lokasi rumah den (bahasa diri yang digunakan oleh arwah abah- Al-fatihah gunakan untuk membahasakan dirinya dengan orang lain) just next to used to Bukit Timah Fire Brigade and where S’pore Gov has put it under the Bukit Timah Natural Reserve…..rasanya pelbagai pokok2 buah yang ada masih ada lagi masa ini…coz tempat tu sudah digazettekan… 

…zaman yang tak mungkin berulang kini….Sad smile

…..tu bab beraya masa time CNY…tak masuk time diaorang sambut “Hungry Ghost Festival”…..sapa suruh pasang colok AKA lilin berbatang merah tu yang berderat dari rumah diaorang sampai lah ke tepi rumah kita sampai ke jalan raya…… masa tu pulak rumah kita yang paling depan sekali dan berhampiran dengan jalan besar …..dan zaman kanak2 masa tu mana tau takut atau tidak …..apalagi lepas aja dinyalakan lilin tu dan ditinggalkan…masa tu waktu malam (kononnya lah katanya hantu2 tu akan balik ikut lilin2 yang dinyalakan sampai ke rumah mereka….sapa hantu2 tu tak taulah).. …..

misi utama kita lak meniup lah lilin samapi padam setakat mana cina tu tak nampak…..tapi lepas tu dinyalakan balik…..kita tiup balik sampai lah tak larat nak layan tiup …padam…tiup padam…tiup padam….

inilah rupanya lilin yang digunaka……

Map picture

di atas lokasi yang tuan blog pernah duduk…..

….rasanya setakat tu aja lah update untuk hari ini ….till next time dengan cerita lain lak…..apa2pun thanks for stopping by….

Laughing out loudHigh five

Popular Posts

perkataan lama baru untuk hari ini...

telokup - rosak tidak boleh digunakan lagi
gulai - masakan; lauk (or dishes) yang dimasak hari ini
tanak - masak atau memasak nasi;
reti - faham akan maksud; tahu mengenai sesuatu (understand)
tak menuras - maksudnya tidak faham @ tidak tahu; contoh ayat; Kau ni tak menuras langsung.......nak buat kerja..
layang - selalu digunakan untuk layang-layang (sejenis permainan kanak-kanak) tapi untuk orang dewasa layang bawa maksud menghiris bawang kecil nipis-nipis...