Wednesday, April 30, 2014

Khasiat bawang @ Onions and its health benefits….

 

Picture taken from Google

 

Assalamualaikum………….

salam di petang Rabu…dan esoknya cuti Hari Pekerja..

Smile

something to share….taken from facebook

Khasiat bawang besar?

#Health tips.
Raw ONION on bottom of the feet to take away illness.
''During the night, I started feeling good. I mean really good! I felt tingly, like my blood was being cleansed (it was). It was so cool!
My bedroom smells like a casserole, but it was totally worth it!
***Here is the deal:::
So last night Evan (11) was keeping everyone awake with his cough. I got up, went to the kitchen and sliced a purple, make me cry onion, at 3am. I got some snug socks and put it on the bottom of his feet. To boost my own immunity, I decided to try this too. During the rest of the night, I started feeling good. I mean really good! I felt tingly, like my blood was being cleansed. It was so cool!
This works in 2 ways:-

 
1.) Onions are known to absorb toxins. In fact, during the days of the Plague in England, folks would keep chopped onions around to absorb toxins and clean the air. This helped protect them, against getting the plague.
NEVER SAVE AN ONION. It will absorb all the toxins in the air of your refrigerator. Eat that and you eat the toxins. Instead: Chop your left over onion, put it on a plate and keep it in your kitchen as a natural air purifier. I do this all the time! If someone is ill, place a chopped onion on the night stand, next to the bed. They'll be better in the morning. I placed the remaining onion, next to Evan last night.
Onions are toxin absorbers. Thus why they are great internal mops for the body. Eat plenty of onions!


2.) The onion and garlic families are anti-microbial and anti-bacterial. Placing them on the bottom of the foot gives them access to your internal organs through meridians in your body. The onion can be directly delivered. Transdermal delivery (on the skin) is one of the best delivery mechanisms, as it will bypass the stomach acids and go directly into the blood. The bottom of the feet and the forearm are great places to put high powered foods and essential oils into the body. Sliced garlic on the bottom of the feet will work nicely too.''
Source: Nature :):):)

Friday, April 25, 2014

Mahalnya………..

 

Assalamualaikum…

Salam di petang Jumaat penghulu segala hari….

…..nampak tak gambar di bawah ni….mestilah nampak bukan tujuan nak mempromosi atau menceritakan kebaikan susu berkenaan…sebab sesiapa yang menggunakannya tentu lebih maklum akan keberkesanan yang diperolehi…

……tapi yang nak disentuh adalah harga satu tin susu berkenaan (tak tahu jenis yang mana) reganya mau terbeliak biji mata mak…versi old timer ni… iaitu RM 112.00++ siap tengok cash machine mydin tu beberapa kali ….. just untuk mengesahkan produk susu apa yang semahal itu…so bagi yang mampu tak menjadi masalah ….. bagi mereka yang sederhana …pilihlah ikut kemampuan kita…..dalam hati syukur ke hadrat Allah SWT….yang anak2ku dahpun melepasi peringkat bayi atau kanak2 yang memerlukan susu semahal ini sewaktu membesarkan mereka dulu….Email

….so ibu-ibu masa kini tentu pening kepala hendak menentukan susu apakah yang terbaik untuk anak –anak memasing….apa-apa pun yang terbaik adalah susu ibu…

Tuesday, April 22, 2014

Head gear….

 

photo0375

…ini versi camera shy……digimon….

.

.

you don’t see me….

.

.

.

.

.

.

.

 

 

photo0377

…and now you see me….peace

photo0376

….rimau kehausan nak minum sirap…

kedua-dua versi head gear bukan untuk ikutan menutup kepala sekadar main-main jer…

Monday, April 21, 2014

Green green grass of home….

 

Assalamualaikum….di petang Isnin ….seperti tajuk diatas….untuk menyejukkan mata yang memandang….daripada kita asyik mendongak langit di atas jangan lupa bumi yang dipijak (rumput)

……peribahasa Melayu yang ada masanya dilupakan oleh mereka yang berada di atas tak kiralah dah berpangkat ke…da kayo-rayo ke….tak pun yang dok tinggal di rumah flat nun….sah-sah tak pijat rumput ni (yang dok rumah flat tu boleh ler dimaafkan) tapi satu golongan lagi niiii ha…seringkali atau acapkali lupa bahawa mereka berpijak dibumi nyata yang berumput ……tak menunding jari kepada sesiapa…..almaklum sendiri….

2014-04-19 10.30.30

…….alkisahnya pun bukan nak bercerita pasal pangkat pun cuma nak menayangkan gambar rumput yang dah kembali menghijau selepas hujan turun membasahi bumi yang gersang seketika dahulu….

2014-04-19 10.30.19

……… ni pulak laman rumah yang berumput yang telah siap di sapu akan daun2 rambutan kering yang berguguran ditiup angin…(nak puitis sikit) bayu….

2014-04-19 10.29.54

haaaa da siappun dihimpun untuk sesi pmbakaran terbuka….oops…jangan kena tangkap sudah…memandang jerebupun da berkurangan di kediaman tuan tanah….boleh leh dibakau….nak buat compost tak cukup kepakaran…hihihi…tukang sapu lak camera shy…… soo ini sahaja update merapu dari tuan tanah….untuk kali ini…

….memandangkan blog sendiri….so sesuka hati nak update apa bendapun kannnn…nak tulis resepi…wehhh banyak dah blog masakan yang boleh digoogle…..ok ok ok…nak merapu lagi buat menyampah orang membacanya….macam ramai sangat yang masuk ke sinikan …..walau apapun yang termasuk ke sini tu “thank a million for passing by” ….

Thursday, April 10, 2014

Pening lalat……ke Cameron Highlands

 

Assalamualaikum……

……way backdated pictures on a trip to Cameron….pening lalat sekejap semasa naik melalui Simpang Pulai di Perak dan turun semula melalui Tanah Rata, Pahang….mau berpinau bijik mata jab menuruni jalan yg berliku sebelum bertemu semula jalan yang lurus…..aduss….

 

2014-03-24 12.10.27

….kanak-kanak riang di luar penginapan menanti untuk sarapan pagi…..

2014-03-24 12.28.32

…pemandangan sepanjang jalan yang sekejap mendaki dan turun…..yang buat butterflies flying in da’ stomach….

2014-03-24 12.54.56

….kepelbagaian jenis cendawan yang ditanam di Cameron Highlands…

2014-03-24 12.55.17

2014-03-24 14.34.21

…..ini pulak pemandangan biasa di sana yang banyak bukitnya ditarah untuk tujuan pertanian….no wonder ler cuacanya agak kurang sejuk semenjak 2 menjak ni…..

2014-03-24 14.34.29

……cousin yang terinterframe dalam cerita ni……beliau ler yang membawa kami ke sana tempohari…..

2014-04-04 13.14.59

…..gambar pokok yang penuh berbunga light pink compare pokok di sebelahnya….rasanya tu sahajalah yang dapat diupdate sekadar…..memenuhi ruang yang kosong ini…..

2014-03-22 19.11.40

……sempat menandatangani board untuk MH370….hanya Allah SWT sahaja yang tahu apa sebenarnya yang berlaku to the flight….up till now still no news of their actual whereabouts and what actually happened ?????…

Popular Posts

perkataan lama baru untuk hari ini...

telokup - rosak tidak boleh digunakan lagi
gulai - masakan; lauk (or dishes) yang dimasak hari ini
tanak - masak atau memasak nasi;
reti - faham akan maksud; tahu mengenai sesuatu (understand)
tak menuras - maksudnya tidak faham @ tidak tahu; contoh ayat; Kau ni tak menuras langsung.......nak buat kerja..
layang - selalu digunakan untuk layang-layang (sejenis permainan kanak-kanak) tapi untuk orang dewasa layang bawa maksud menghiris bawang kecil nipis-nipis...