Sunday, May 29, 2011

The making of curry puff….

Salam,

Hai di petang ahad….tajuk macam gempak bunyinya tapi takpun ala sekadar nak mengisi blog dengan sesuatu agar tak bersawang…so malas nak cerita pepanjang tengok gambar2 yang tak seberapa ni yang akan menceritakan segalanya…sebab tukang taip penat nak menaip panjang-panjang….so here it is….

Image000

Inti karipap yang sedang mengelegak atas dapur….leh nampak wapnya dengan jelas…..

Image016

rolling pin, garpu dan sebiji dough tepung siap untuk di “karipap” oleh tukang pembuat kuih…rolling pin yang digunakan comel loteh …..sebab kecil dan ringan nak digunakan…garpu pulak fungsi nak mengelim karipap tu…memandangkan pembuat kuih tak reti nak mengelim gunakan tangan….

Image011

dough yang dah siap diletakkan inti kentang …..

Image014

antara karipap yang dah siap dikelim dengan garpu dan dough yang menanti….

Image012

yang sedang digoreng…..

Image015

dah siap digoreng dan menanti untuk dingap…ngap

itulah dia kisah karipap in the making…resepinya banyak terdapat di internet, kena google dan cuba yang ada dan cari terbaik dan menepati citarasa masing-masing….ini merupakan post menggunakan windowlive writer tu yang banyak gambar leh upload dengan cepat…

till then have a nice week ahead to who ever by chance peeping my blog thanks alot for reading….nak bagi karipap tak leh tapi sekadar santapan mata aje ler kira sama lah tu tak….

byeeeee

Popular Posts

perkataan lama baru untuk hari ini...

telokup - rosak tidak boleh digunakan lagi
gulai - masakan; lauk (or dishes) yang dimasak hari ini
tanak - masak atau memasak nasi;
reti - faham akan maksud; tahu mengenai sesuatu (understand)
tak menuras - maksudnya tidak faham @ tidak tahu; contoh ayat; Kau ni tak menuras langsung.......nak buat kerja..
layang - selalu digunakan untuk layang-layang (sejenis permainan kanak-kanak) tapi untuk orang dewasa layang bawa maksud menghiris bawang kecil nipis-nipis...