Sunday, January 15, 2012

Gulai Siput sedut dengan keladi

Salam di pagi minggu….

Backdated picture…

Lauk minggu lepas…masak atau gulai siput sedut dengan batang keladi versi sendiri. Memandangkan sepanjang minggu asyik lauk ikan-ikan jer so nak menghilangkan tahap kebosanan dengan ikan soo siput sedut jadi mangsanya….

Antara2012-01-06 20.50.26 bahan2nya ialah :-

Semestinya siput sedut

chilli padi (ikut tahap kepedasan masing-masing)

kunyit hidup sebesar ibu jari

serai sebatang

keladi (Hanya ambil batangnya sahaja) – celur

santan kelapa 1 biji

2-3 asam keping/ garam/ serbuk perasa

belimbing buluh kalau ada

Caranya :-

Cuci siput sedut sebersih-bersihnya, kerat hujung siput guna pisau yang besar supaya senang sekali ketuk je (as for me guna parang jer) sekali hentak aah kau dah beras dah putus hujungnya. Siput itu hendaklah direndam dan basuh lagi hingga bersih. Kisar semua bahan chili padi+ kunyit, masukkan dalam periuk bersama dengan santan, siput, serai, asam keping dan kacau selalu supaya tidak pecah minyak. Apabila dan mendidih masukkan garam/ serbuk perasa dan juga batang keladi dan masak seketika dan boleh diangkat dan hidangkan bersama nasi…….sedia untuk dimamam…

Menu untuk hari ini pulak ayam….

Itu sahaja yang hendak dikisahkan tentang semalam…

:-)

Popular Posts

perkataan lama baru untuk hari ini...

telokup - rosak tidak boleh digunakan lagi
gulai - masakan; lauk (or dishes) yang dimasak hari ini
tanak - masak atau memasak nasi;
reti - faham akan maksud; tahu mengenai sesuatu (understand)
tak menuras - maksudnya tidak faham @ tidak tahu; contoh ayat; Kau ni tak menuras langsung.......nak buat kerja..
layang - selalu digunakan untuk layang-layang (sejenis permainan kanak-kanak) tapi untuk orang dewasa layang bawa maksud menghiris bawang kecil nipis-nipis...