Monday, April 21, 2014

Green green grass of home….

 

Assalamualaikum….di petang Isnin ….seperti tajuk diatas….untuk menyejukkan mata yang memandang….daripada kita asyik mendongak langit di atas jangan lupa bumi yang dipijak (rumput)

……peribahasa Melayu yang ada masanya dilupakan oleh mereka yang berada di atas tak kiralah dah berpangkat ke…da kayo-rayo ke….tak pun yang dok tinggal di rumah flat nun….sah-sah tak pijat rumput ni (yang dok rumah flat tu boleh ler dimaafkan) tapi satu golongan lagi niiii ha…seringkali atau acapkali lupa bahawa mereka berpijak dibumi nyata yang berumput ……tak menunding jari kepada sesiapa…..almaklum sendiri….

2014-04-19 10.30.30

…….alkisahnya pun bukan nak bercerita pasal pangkat pun cuma nak menayangkan gambar rumput yang dah kembali menghijau selepas hujan turun membasahi bumi yang gersang seketika dahulu….

2014-04-19 10.30.19

……… ni pulak laman rumah yang berumput yang telah siap di sapu akan daun2 rambutan kering yang berguguran ditiup angin…(nak puitis sikit) bayu….

2014-04-19 10.29.54

haaaa da siappun dihimpun untuk sesi pmbakaran terbuka….oops…jangan kena tangkap sudah…memandang jerebupun da berkurangan di kediaman tuan tanah….boleh leh dibakau….nak buat compost tak cukup kepakaran…hihihi…tukang sapu lak camera shy…… soo ini sahaja update merapu dari tuan tanah….untuk kali ini…

….memandangkan blog sendiri….so sesuka hati nak update apa bendapun kannnn…nak tulis resepi…wehhh banyak dah blog masakan yang boleh digoogle…..ok ok ok…nak merapu lagi buat menyampah orang membacanya….macam ramai sangat yang masuk ke sinikan …..walau apapun yang termasuk ke sini tu “thank a million for passing by” ….

Popular Posts

perkataan lama baru untuk hari ini...

telokup - rosak tidak boleh digunakan lagi
gulai - masakan; lauk (or dishes) yang dimasak hari ini
tanak - masak atau memasak nasi;
reti - faham akan maksud; tahu mengenai sesuatu (understand)
tak menuras - maksudnya tidak faham @ tidak tahu; contoh ayat; Kau ni tak menuras langsung.......nak buat kerja..
layang - selalu digunakan untuk layang-layang (sejenis permainan kanak-kanak) tapi untuk orang dewasa layang bawa maksud menghiris bawang kecil nipis-nipis...