Monday, May 30, 2011

MID-TERM SCHOOL HOLIDAYS 2011

Salam,

Bermula cuti sekolah hari ini……walaupun begitu akak long kena sekolah pagi petang malam….kelas tambahan sian lak kena sekolah sepenuh hari walaupun adik2 semua dok main apa nak buat zaman sekarang….maknya tak tahu nak cakap apa???? Itu jer tuk hari ini tak banyak nak membebel….

byeeee

Sunday, May 29, 2011

The making of curry puff….

Salam,

Hai di petang ahad….tajuk macam gempak bunyinya tapi takpun ala sekadar nak mengisi blog dengan sesuatu agar tak bersawang…so malas nak cerita pepanjang tengok gambar2 yang tak seberapa ni yang akan menceritakan segalanya…sebab tukang taip penat nak menaip panjang-panjang….so here it is….

Image000

Inti karipap yang sedang mengelegak atas dapur….leh nampak wapnya dengan jelas…..

Image016

rolling pin, garpu dan sebiji dough tepung siap untuk di “karipap” oleh tukang pembuat kuih…rolling pin yang digunakan comel loteh …..sebab kecil dan ringan nak digunakan…garpu pulak fungsi nak mengelim karipap tu…memandangkan pembuat kuih tak reti nak mengelim gunakan tangan….

Image011

dough yang dah siap diletakkan inti kentang …..

Image014

antara karipap yang dah siap dikelim dengan garpu dan dough yang menanti….

Image012

yang sedang digoreng…..

Image015

dah siap digoreng dan menanti untuk dingap…ngap

itulah dia kisah karipap in the making…resepinya banyak terdapat di internet, kena google dan cuba yang ada dan cari terbaik dan menepati citarasa masing-masing….ini merupakan post menggunakan windowlive writer tu yang banyak gambar leh upload dengan cepat…

till then have a nice week ahead to who ever by chance peeping my blog thanks alot for reading….nak bagi karipap tak leh tapi sekadar santapan mata aje ler kira sama lah tu tak….

byeeeee

Thursday, May 26, 2011

Rainy thursday morning

Salam di pagi khamis,


Tak banyak hendak dicoretkan except that hari ini merupakan 2 hari akhir sebelum cuti pertengahan sekolah bermula...sekarang ni memasing sibuk dengan periksa...hope they do their best...in the exam. Suruh baca buku mak ooiii punya ler susah....teringat masa kita dulu2 pun lebih kurang sama atau tak.??? Entahler zaman dah jauh berbeza dari dulu hingga sekarang...lebih-lebih lagi sekarang banyak tarikan lain seperti tv, internet yang lebih menarik perhatian bebudak ni....time dulu tu semua mana ada....adapun tv black n white jer....
rasanya masa nak tukar background template...nak update pepanjangpun rasa malas lak....gambar pun tak de nak diuploadkan...


Bye......

Sunday, May 22, 2011

Sop Ayam Adami....

Salam petang minggu,


Sure semua dah lunch kan, lauk pe....? As for me nothing much just masak sop ayam dengan sambal  belacan je untuk hari ini, itupun atas permintaan my 2nd son....maklum breakfast mee kari tak nak makan so....tanya nak makan apa untk tghari cakapnya sop ayam....apalagi dengan girangnya ibu tunaikan... maklum ler kan sebabnya satu hal dah lewat dan huruf M depan mata.... itu lauk yang paling mudah dan senang nak disediakan....lega hati sang ibu memasakkan untuknya.....;)


resepi sop ayam simple yang digunakan


bilangan potongan ayam ikut jumlah mulut yang makan
bawang kecil - hiris
bawang putih - hiris
halia - hiris
rempah penumis lima sekawan
rempah serbuk adami / sop bunjut
kentang
karot 
air secukupnya
garam dan perasa ikut selera masing-masing
daun sop /daun bawang 


caranya:


tumis rempah lima sekawan hingga wangi dan masukkan bahan hirisan dan tumis hingga layu dan masukkan sop bunjut/ sop adami yang telah dicampur sedikit air...masak hingga naik baunya dan masukkan ayam. Gaul-gaul sebentar dan masukkan air secukupnya. Masukkan karot dan kentang dan masak hingga empuk last campakkan daun sop/ daun ketumbar dan daun bawang....apabila masak....dah pun siap untuk dimakan dengan nasi mahupun mee....ikut suka....




Memandangkan tak ambik gambar sop ayam...digantikan dengan gambar sotong masak kicap lada hitam last week punya lauk...





That's all untuk petang ini


byeeee...


Monday, May 16, 2011

Baru ku tahu.....

Salam di pagi Isnin,


Kini baruku tahu betapa susah dan peritnya to have your business even though kecil-kecilan selain dengan modal dan peluh yang mengalir......maklum time panas-panas duk kat api apa taknya......berbaloi ke tidak have to wait and see for about a month....nak duk mengadap pc pun tak larat kepenatan........apa-apapun rezeki ditentukan Illahi.....that's all for today....


BYE.....

Thursday, May 12, 2011

PENATNYAAAA....

Salam,


Penatnya.....baru tahu penatnya nak buat semua ini....tapi apakan daya...diusahakan juga demi sebuah kehidupan.....erti sebuah pengorbanan tapi ada ke yang akan menghargainya.............



Tuesday, May 10, 2011

Have to do something.....

Salam di pagi selasa,

Sebenarnya agak busy buat masa ini, sekadar nak mengactive blog ni....so saja-saja update apa yang perlu....nak cerita panjangpun tak ada apa nak di ceritakan....so apa-apa dikesempatan lain akan diuploadkan gambar yang tak seberapa nak cantik....


ok adiussss


salam di alam maya untuk yang sudi membaca..............:()




Thursday, May 5, 2011

bermulanya project baru....

Salam di pagi khamis,

Mula project baru hari ini...mudah-mudahan diberkatiNYA....apa project tu??????....akan dipost later in the year ala bukan besar pun.............


Popular Posts

perkataan lama baru untuk hari ini...

telokup - rosak tidak boleh digunakan lagi
gulai - masakan; lauk (or dishes) yang dimasak hari ini
tanak - masak atau memasak nasi;
reti - faham akan maksud; tahu mengenai sesuatu (understand)
tak menuras - maksudnya tidak faham @ tidak tahu; contoh ayat; Kau ni tak menuras langsung.......nak buat kerja..
layang - selalu digunakan untuk layang-layang (sejenis permainan kanak-kanak) tapi untuk orang dewasa layang bawa maksud menghiris bawang kecil nipis-nipis...