Monday, January 20, 2014

Bird’s eye chillies AKA Cili AKA Lada AKA Cabai dan lain….

 

Assalamualaikum W.B.T…

Salam di pagi hari Isnin…..satu benda dengan pelbagai nama @ panggilan…so terpulang pada sesiapa sahaja nak panggil ia dengan nama panggilan apa…ikut sedap loghat memasing namun hakikatnya benda yang sama….

gambar dari google image……

Cerita yang dikongsikan sebenarnya adalah berdasarkan gambar yang ingin dikongsikan di bawah ini…

 

1390099717613

inilah rupanya anak2 chili padi yang berusia dalam lingkungan sebulan selepas dialihkan dari tapak semaian…..nama bukan main lagi tapak semaian macam lah petani moden….hihiSend a kiss…padahal main bantai jer semai dalam plastik gak…sesuka hati tuannya je….

ingatkan apa je atau ada yang jangkakan berderet anak2 lada di atas batas…..

…….rupa2nya…hampehLaughing out loud…. dalam plastik je………memandang tuan tanah tak mempunyai keluasan tanah yang memadai…..lebih2 lagi sekarang musim berangin dan kering…tanah2pun berdebu…ditanam lah

1390099825112 

dalam plastik recycle dan dekat dengan  punca air senang nak dijirus 2 kali sehari…..(plastik beras-drp dibuang baik gunakan…..) jimat duit dr Smilebeli pasu …..

….yang ini pulak….

 

1390099838106

ni pulak anak pokok chili besar…..yang baru dialihkan semalam AKA Ahad petang pun melalui proses yang sama seperti diatas Laughing out loud….nanti esok2 dalam 3 bulan lagi boleh leh memetik buahnya pulak….dahlah harganya mak ai mahal bukan main lagi…..sementara x de hasil jadi tuannya kurangkan penggunaan chili besar aka chili hidup ni mahupun chili padi….dalam masakan Eye rolling smile

1390099898471

…..so setakat ini jer lah nak coretkan….nak kongsi resepi takdelah pulak……sebab blog resepi dah melambak just google there you are…..hihihi

….thanks for stopping by…..either accidently, purposely, browsing by….and whatever lah…

Laughing out loudGirl

Popular Posts

perkataan lama baru untuk hari ini...

telokup - rosak tidak boleh digunakan lagi
gulai - masakan; lauk (or dishes) yang dimasak hari ini
tanak - masak atau memasak nasi;
reti - faham akan maksud; tahu mengenai sesuatu (understand)
tak menuras - maksudnya tidak faham @ tidak tahu; contoh ayat; Kau ni tak menuras langsung.......nak buat kerja..
layang - selalu digunakan untuk layang-layang (sejenis permainan kanak-kanak) tapi untuk orang dewasa layang bawa maksud menghiris bawang kecil nipis-nipis...