Wednesday, January 29, 2014

Ikan dan Pantun

 

 

Ikan siakap ikan selar,

Enak kalau dimasak gulai,

Harga ikan tiap hari bertukar,

Nilai RM semakin tidak bernilai.”

image dari google

# 28/1/2014 – harga ikan selar di FS RM 13.90/ kg ………..

agak2nya hari ini berapalah harganya eek….kata orang johor……

Tuesday, January 28, 2014

Kan dah kena….

 

Assalamualaikum….

Salam di hari Selasa….bukan nak mengungkit…sekadar nak berkongsi kisah yang berlaku….pada diri sendiri ler…

….keluar jer dari Mydin terus ke kereta…tolak troli dengan barang dapur yang dibeli….sampai kat kereta….masukkan barang ….datanglah sorang pakcik dengan bakul penuh kuih bakar……

 

pakcik dengan muka selambanya :…..nak beli kuih RM 3.00 satu….

pembeli :….(tengok muka kesian punya pasal…hulurkan duit RM 5.00….) cepat2 pakcik tu ambik dan pulangkan baki RM 2.00….sambil tu tangan dia pun pegang troli yang kosong tadi dan kononnya tolak sampai ke tempat simpan troli………kuih tak bagi lagi ni….???? duit da bayar!!!!!!

…ingatkan …kot2 lepas tu datang balik bagi kuih tu….ruper2nya dia boleh blah gitu jer….Surprised smile.yang kita ni dok nengok dia datang atau idak nak bagi kuih…..boleh selamba jer dia lalu gitu……patutpun tengok bakul kuih tu masih penuh dengan kuih tu lagi……

ni kes dia buat2 lupa atau ?????

 

Annoyedso nak menyejuk hati balik anggaplah duit tu sebagai sedekah jariah………

…padan dengan muka sendiri kan da kena…….

Monday, January 27, 2014

Cuba jangan tak cuba…..

 

Assalamualaikum……

Salam di pagi Isnin…..its the end of the month of January 2014…see how fast the time fly off….sekadar nak berkongsi cerita…..yang tak seberapa ni…..

…da beberapa hari lampu tengah rumah terpadam…….tengok2 rasanya mentol da terbakar kot….dengan semangatnya belilah satu mentol @ bulb jenama Phi…ps tu.

….dengan gigihnya panjat kerusi siap letak 2 lapis….kes tak ada tangga punya pasal…..so tanggalkanlah lampu yang lama tu…letak kat bawah…masa membukanya punya lah senang…….siap da buka…sebelum ni pernah dengan jayanya buat benda yang sama….tu cuba sekali lagi buat kot-kot berjaya sebelum ini….

……ambik yang baru dan pasang yang hujung dulu…bunyi snap macam da masuk ke tempatnya…masukkan pulak kat sebelah satu lagi….sambil tu menggigil gak kaki tu duk berdiri atas kerusi tu……while the boys and girls….pegang kuat2 kerusi tu tau!!!!…….…bunyi mcm da masuk….tapi tak kena tptnya …….last2 tak terpasang lampu tu ……

…akhirnya kena panggil gak tukang yang bertauliah pasangkan balik…..

 

……..nak tau apa jawapannya……….

 

…starternya aje yang rosak……terbang duit RM 5.00 membayor beli starter dan upah……..laaaaaaa…….

Friday, January 24, 2014

Aku orang kaya…

 

Open-mouthed smile……Waa…memasing hari ini jadi orang kaya jab….sebabnya  memasing dapat RM 100.00 tiap sorang…di sekolah pagi ini….ayahnya yang pergi ambik…..

….sampai rumah ni kan adalah yang merengek nak ajak ke bandar… rasanya banyak angan2 yang dipasang kat otak cara nak menghabiskan duit yang dapat tu……agak2 nak pau sikit kat diorang atau kita yang kena pau nanti!!!Winking smile

…..bukan nak kata…

 

Assalamualaikum di hari Jumaat….

…..sambungan kenyataan di atas ….sekadar nak luah rasa..

 

2013-12-01 17.58.22

….bukan nak cerita pasal tin kosong ni tapi adik beradik gan tin kosong adalah botol2 kaca …la konsep 3 R iaitu recycle, reuse, reduce yang pernah di war2kan semakin sepi dibawa angin dari Negeri China sekarang laa ni…. da lama tak dengar khabar beritanya…patutlah botol2 kaca yang dikumpulkan kat rumah da lama tak laku…..nak jual kat orang kumpul barang lama tu pun siap dia reject awal-awal lagi…...kalau tin2 diatas tu hendaklah diaorang…agak2nya napalah diaorang dah tak lagi botol kaca lagi ??? Tu lah sikap kita di sini berbanding dengan negara luar atau yg dah maju…..

….cakap sahaja berdegar2 pada awalnya……the end result…????

 

Tuesday, January 21, 2014

Chinese New Year is drawing near……

 

Assalamualaikum….

 

CNY semakin dekat somewhere around next week…so mesti apek2 dan nyonya2 – (oops tu panggilan biasa bagi tuan blog) – maklum lah dolu2 pernah dok merantau tak jauh manapun nun di sebarang tambak AKA Temasik AKA s’pore la niii….mesti sibuk spring cleaning rumah memasing…..

…tu terkenang zaman kocik2 masa dok disana…masa time ni atau during CNY bebudak ni masing2 sibuk turut sama beraya ke rumah diaorang…tujuan utamanya ialah “angpow” yang diberikan tu hah…

inilah rupanyer….gambar dari google…

…adalah sekali tu…mula pergi beraya ke rumah kaum cina ni sesorang diri …. diaorang tak jauh dari rumah adalah dalam 500 m di belakang …..sebab dapat angpow punya pasal….kitapun bawak lah satu geng dalam 2 – 3 orang pulak beraya ke rumah yang sama…..nasib tak baik…

cny

terkedu jab…ingat nak tambah income……

….just for your info lokasi rumah den (bahasa diri yang digunakan oleh arwah abah- Al-fatihah gunakan untuk membahasakan dirinya dengan orang lain) just next to used to Bukit Timah Fire Brigade and where S’pore Gov has put it under the Bukit Timah Natural Reserve…..rasanya pelbagai pokok2 buah yang ada masih ada lagi masa ini…coz tempat tu sudah digazettekan… 

…zaman yang tak mungkin berulang kini….Sad smile

…..tu bab beraya masa time CNY…tak masuk time diaorang sambut “Hungry Ghost Festival”…..sapa suruh pasang colok AKA lilin berbatang merah tu yang berderat dari rumah diaorang sampai lah ke tepi rumah kita sampai ke jalan raya…… masa tu pulak rumah kita yang paling depan sekali dan berhampiran dengan jalan besar …..dan zaman kanak2 masa tu mana tau takut atau tidak …..apalagi lepas aja dinyalakan lilin tu dan ditinggalkan…masa tu waktu malam (kononnya lah katanya hantu2 tu akan balik ikut lilin2 yang dinyalakan sampai ke rumah mereka….sapa hantu2 tu tak taulah).. …..

misi utama kita lak meniup lah lilin samapi padam setakat mana cina tu tak nampak…..tapi lepas tu dinyalakan balik…..kita tiup balik sampai lah tak larat nak layan tiup …padam…tiup padam…tiup padam….

inilah rupanya lilin yang digunaka……

Map picture

di atas lokasi yang tuan blog pernah duduk…..

….rasanya setakat tu aja lah update untuk hari ini ….till next time dengan cerita lain lak…..apa2pun thanks for stopping by….

Laughing out loudHigh five

Monday, January 20, 2014

Bird’s eye chillies AKA Cili AKA Lada AKA Cabai dan lain….

 

Assalamualaikum W.B.T…

Salam di pagi hari Isnin…..satu benda dengan pelbagai nama @ panggilan…so terpulang pada sesiapa sahaja nak panggil ia dengan nama panggilan apa…ikut sedap loghat memasing namun hakikatnya benda yang sama….

gambar dari google image……

Cerita yang dikongsikan sebenarnya adalah berdasarkan gambar yang ingin dikongsikan di bawah ini…

 

1390099717613

inilah rupanya anak2 chili padi yang berusia dalam lingkungan sebulan selepas dialihkan dari tapak semaian…..nama bukan main lagi tapak semaian macam lah petani moden….hihiSend a kiss…padahal main bantai jer semai dalam plastik gak…sesuka hati tuannya je….

ingatkan apa je atau ada yang jangkakan berderet anak2 lada di atas batas…..

…….rupa2nya…hampehLaughing out loud…. dalam plastik je………memandang tuan tanah tak mempunyai keluasan tanah yang memadai…..lebih2 lagi sekarang musim berangin dan kering…tanah2pun berdebu…ditanam lah

1390099825112 

dalam plastik recycle dan dekat dengan  punca air senang nak dijirus 2 kali sehari…..(plastik beras-drp dibuang baik gunakan…..) jimat duit dr Smilebeli pasu …..

….yang ini pulak….

 

1390099838106

ni pulak anak pokok chili besar…..yang baru dialihkan semalam AKA Ahad petang pun melalui proses yang sama seperti diatas Laughing out loud….nanti esok2 dalam 3 bulan lagi boleh leh memetik buahnya pulak….dahlah harganya mak ai mahal bukan main lagi…..sementara x de hasil jadi tuannya kurangkan penggunaan chili besar aka chili hidup ni mahupun chili padi….dalam masakan Eye rolling smile

1390099898471

…..so setakat ini jer lah nak coretkan….nak kongsi resepi takdelah pulak……sebab blog resepi dah melambak just google there you are…..hihihi

….thanks for stopping by…..either accidently, purposely, browsing by….and whatever lah…

Laughing out loudGirl

Friday, January 17, 2014

In dilema ……………

 

Assalamualaikum……………di pagi Jumaat Penghulu segala hari…

Seperti tajuk di atas…persoalan yang hendak ditimbulkan adalah harga barang spt makanan khususnya sayur…kebanyakan rasanya ditentukan dengan permintaan dan juga pengeluaran yang semestinya di pengaruhi oleh faktor2 cuaca/ tanah/baja dan apa jua yang seangkatan dgnnya…

 

Spt contoh….tukangt tulis blog ni HAHAHA!!!! ye ker penulis…yang pernah menjual pada suatu masa ketika kunyit hidup….harga bukan kita sebagai pembekal yang tentukan sebaliknya pemborong aka pembeli tokey2 cina di pasar yang cakap…..antara dialog

TC : ….aiya sudah banyaklah….kalu          RM 1.00/ kg sekilo bolehlah….

so kitapun jual spt harga yang dinyatakan…

Sambil tu jalan2 sekitar kawasan pasar dan kedai runcit di sekitar bandar J….

ihsan google img

….Steaming madambik kau….RM 7.80/ kg kertas tanda harga yg diletakkan pada kunyit2 hidup yang dijual…….so fikir2 sendiri berkali ganda harga RM 1.00/kg yang pembekal dapat berbanding penjual/ pemborong perolehi….bukan setakat 100% but double triple dan….ble…

bagi pengguna pula misalnya membeli beberapa ketul kunyit harganya paling tidak maybe dalam lingkungan…0.80 cent or more!!!!

AnnoyedSo kita ni yang nak rujuk harga sebenar…nak dapat info dari FAMA pergi ke website…tak pula bagi info berapa sebenarnya kunyit segar waktu tu….Baring teeth smileso agak2nya mana boleh kita dapat harga pasaran semasa untuk pembekal dapatkan dapat hasil setimpal dengan dari titik peluhnya….yang meraih untung sebenarnya orang tengah or the middleman dan AKA penjual…yg jadi mangsa rakyat marhaein……  Smile

Friday, January 10, 2014

Price hike…even the simplest product…

 

Assalamualaikum….Salam hari Jumaat, penghulu segala hari….

Aiskrim…..can not believe the simplest thing such ice-creampun boleh terkena tempias dengan kenaikan harga….bukan sedikit but 0.20 cents satu….tahun lepas berharga RM 1.20 but early this cost RM 1.40 !!!!! agak2nya yang mahalnya aiskrimnya ke atau cone yang terlibat atau kedua-dua sekali…..tiap satu naik 0.10 cent…in the blink of the eye benda begini boleh naik harga dengan ketara….bagi mereka mampu tak rasa apa2….but for those yang cukup2 makan how they feel?….Itu aiskrim belum masuk bab…benda2 keperluan harian / asasi untuk hidup….so kesimpulannya yang kaya semakin kaya-raya dan yang miskin tu ???…..faham2 sendiri ler….nilai matawang semakin kecil sebagaimana berat duit shilling yg semakin rasanya x bernilai?

 

Wilted roseGreen with envy

Wednesday, January 8, 2014

1st Wednesday of 2014….

 

Assalamualaikum…

Salam di hari Rabu

di tahun baru…..

tiada berita terbaharu….

sekadar gambar-gambar dari tahun dahulu….

bunyi macam pantun lak…

….(pantun sepontan rekaan on-the-dot..kalau ada pakar bahasa tentu fail dapat F rasanya untuk BMEye rolling smile

 

Embarrassed smileharap-harap semua yang diazamkan tahun lepas dapat dicapai…..dan dipenuhi mana yang tak itu …diteruskan untuk tahun ini….apa nak diceritakan  ye…apa yang penting perbanyakkan muhasabahkan diri untuk mendekatkan diri dengan penciptaNYA….

so layan aja lah gambar2 dari tahun lepas…

2013-12-19 11.46.52

 

2013-12-19 11.47.02

limau lagi…..sebakul kecil buah yang dah dipetik dan disebelahnya pulak sebaldi kecil tong cat ….apa taknya dah tuan tanah kerja part timenya metik buah tu !!!! agak2nya lah berapa berat buah tu ……

Kot-kot ada yang boring tu….you are excused In love from reading further…

Namapun blog suka hati kita ler nak update apa jua yang kita rasa ….Lagi satu blog sendiri so suka hati lah nak tulis apa saja……yang penting tak mengata atau menggosip orang lain……Sarcastic smile

2013-12-05 10.39.44

gambar ni lak dalam tasik bekas lombong katanya yang airnya sungguh sejuk…brrr……aktiviti yang boleh dilakukan adalah berkayak, memancing dan jua yang berkaitan dengan air….

2013-12-05 09.34.46

So jangan terkejut lak tetiba je keluar gambar ni…..masa program kem sukarelawan di Danau Lambaian Chinchin..kekononnya nak bermain lumpur….2 - 3 hari hujan turun dengan lebat…so lumpur da jadi paya…tapi bau lumpur tu tetap ado…

2013-12-05 09.38.49

Memasing sibuk meraduk air dalam water game membaling telur antara 2 groups…. 

1386208042768

Ni pulak laluan semasa night walk pada malam sebelumnya….peserta berjalan dalam gelap hanya berpandukan tali rafia yang diikat kat pokok2 sepanjang jalan…sesapa yang nak menghilangkan tension dari apa jua masalah dan nak keluar dari jungle of stones tu bolehlah join the programme…..di KLD, Jasin…..macam nak promote tempat tu jer….

Want to know the location …

KLD Jasin

 

Rasanya cukup itu sahaja untuk kali ini till then….High fiveOpen-mouthed smile

Popular Posts

perkataan lama baru untuk hari ini...

telokup - rosak tidak boleh digunakan lagi
gulai - masakan; lauk (or dishes) yang dimasak hari ini
tanak - masak atau memasak nasi;
reti - faham akan maksud; tahu mengenai sesuatu (understand)
tak menuras - maksudnya tidak faham @ tidak tahu; contoh ayat; Kau ni tak menuras langsung.......nak buat kerja..
layang - selalu digunakan untuk layang-layang (sejenis permainan kanak-kanak) tapi untuk orang dewasa layang bawa maksud menghiris bawang kecil nipis-nipis...