Saturday, April 25, 2015

Pizza oooo pizza .....

Pizza done by my son. ...


Ini last week pizza yg dia buat da siap masak ... sausage pizza

Yang ni lak last night punya pizza ayam yang guna chicken burger dua keping...


Yang ini Belum masak lagi...yg siap masak tak sempat diambik pic sebab dah habis dimakan....masaknya pun sekeping jer tak banyak...

Nasiblah memasing tak kisah nak makan yang dominos ataupun dari pizza hut...lagi2 zaman2 GST ni ...kalau tidak mau gak terbang 60 ....70 hinggit tu tak termasuk 6% gst lagi....antara langkah yang diambil adalah buat sendiri lebih menjimatkan....lain ler kalau banyak duit berkepuk tak tahu nak perabihkan macam mana...hihihi so bagi orang2 marhean yang macam tuan badan ni alternativenya adalah buat sendiri....so once in a blue moon itupun kalau dapat durian runtuh...baru ler makan di luar ....

Resepi yang digunakan mudah senang banyak dapat kat google...tapi den campak2 jer bahan yg diajarkan kat my son tu....


Antaranya:-
Yis kering
Gula sudu kecik
Air suam ......untuk bancuh ketiga-tiga bhn tadi...biarkan hingga berbuih...

Tepung gandum lbh kurang 3 senduk
Secubit garam
Olive oil dalam 2 3 sudu besar
Dan bancuhan yis tadi...
Air jika tidak cukup yis tadi..

Uli kesemuanya hingga jadi doh...lembut dan tidak melekat ditangan....
Biarkan sehingga naik sekali ganda saiznya...

Kemudian bentuklah mengikut saiz pan pembakar pizza ....sapukan dengan sos pizza kimbal original ...bahan topping boleh ikut selera masing2...dan taburkan parutan cheese mozzarella dan tambah cheese lain jika ada...

Untuk dapatkan resepi lebih lengkap leh google sendiri ya....

So enjoy the weekend with your family..

posted from Bloggeroid

Tuesday, April 14, 2015

Popular Posts

perkataan lama baru untuk hari ini...

telokup - rosak tidak boleh digunakan lagi
gulai - masakan; lauk (or dishes) yang dimasak hari ini
tanak - masak atau memasak nasi;
reti - faham akan maksud; tahu mengenai sesuatu (understand)
tak menuras - maksudnya tidak faham @ tidak tahu; contoh ayat; Kau ni tak menuras langsung.......nak buat kerja..
layang - selalu digunakan untuk layang-layang (sejenis permainan kanak-kanak) tapi untuk orang dewasa layang bawa maksud menghiris bawang kecil nipis-nipis...