Tuesday, November 30, 2010

...di mana bumi di pijak...

Salam,


Tajuk macam telemovie...tapi abuk pun tak de...bukan apa.... tapi kan itulah realiti kehidupan, tak semestinya sesiapa yang berada di atas akan sentiasa di atas tu...perlu gak sesekali tengok di mana bumi dipijak...... tak de kena mengena pulak dengan gambar2 yang akan di lampirkan...tapi entah ter 'emo' sikit lak....sebabnya bukan senang nak senang dan bukan susah nak susah...so yang pasti nak kecapi kejayaan adalah dengan usaha yang berterusan tanpa kenal jemu dan bosan....mana ada pantai yang tak dipukul ombak kan.....lain ler kalau mandi kat kolam renang ke...dalam shower pasti tak de ombak...dah meleret pulak...mesti boring kot sapa yang masuk blog ni....so yang tak berkenaan....leh pegi ke banyak lagi blog2 yang canggih-manggih di luar sana....Byeeeeeeeeeee...


Sat gambar pulak tertinggal, so layan ler gambar yang tak seberapa nak terang ni....




ni gambar cendawan tekukur yang tumbuh... ni baru kecik2 lagi di batang pokok sentul aritu...rasa2 kalau banyak boleh gak di ambik dan masak wat masak lemak atau sambal sodap tu kalau sapa yang makan ler kalau tak pandang sebelah matapun tidak bagi sapa2 yang berkenaan ler...jangan orang lain kebas...sudah



yang ini pulak anak2 pisang yang dah menonjolkan pucuk2 baru....kira nak hidup ler tu...sebab sang2 lembu tak leh nak menceroboh ke kawasan ni lagi sebab dah dikawal dek pagar2 duri....


ni pulak tali air yang sebelum ni kering kontang dah dipenuhi air maklumler sekarang ni musim hujan....anak2 ikan mula berenang dalamnya...agak2 kalau besar maunya mancing kat sini...rasanya ada gak ikan haruan dalam tu...ialah sebelum ni dok nyorot dalam lumpur sebab tak ada air....kot ada sesapa nak join...kalau kaki mancing gerenti diaorang dah dok intai2 tali air ni...


ni sekadar nak exposekan gambar bunga lalang pulak, ada lagi dua tiga bunga kecil yang terselit sama...nama tak berapa nak tahu....asyik2 bunga2 cun jer macam rose, lavender dan lain2 bunga yang popular masuk blog soooo kena ler bagi peluang lak kat bunga2 lain...dia pun ciptaan Illahi...sekadar nak mencuci mata.....



dua gambar di atas ni soori tak tau namanyaa....tapi cantik warnanya keorenan dan kuning....gambar a bit blurry maklum ler gambar dari h/p murah bukan iphone3 atau iphone4 sekarang ni...dengan kehebatannya fungsinya......

soo...itu jer tuk hari ini.....

Byeeeeeee


Thursday, November 25, 2010

kau pergi jua....

Salam,


Sungguh sedih dan pilu perginya teman bergurau, bercakap, tempat melepaskan geram dan marah...........
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

.
.
.
.
.
.
.
.
ekor kucing (la ingatkan apa ek) gendut namanya walaupun bukan kucing sendiri tapi dah dianggap 
macam kucing sendiri oleh anak2 selalu aja ia datang kerumah ini...maklumlah makwenya ada kat rumah.......apalagi kucing betina ler....ia bukan jenis kucing yang suka pergi merayau jauh2 tapi sekali ia pergi try test orang kata.....seberang jalan pulak tu....aaaa kau kena langgar lari....hampir menitis air mato den nengok dia da mati depan mata....uhuk uhuk....

Setiap Manusia Didampingi Oleh Seorang Malaikat dan Jin Kafir.

Salam di pagi Khamis,


Tak de yang dikongsikan kecuali sedikit info untuk dikongsi bersama, email yang diterima dari SIM "Sirajuddin Abbas"

Alam dibedakan atas alam ghaib (seperti Allah, malaikat, jin, surga, dan neraka) dan alam tampak. Ghaib menurut bahasa berarti yang tidak tampak. Allah-lah yang paling mengetahui kedua alam tersebut. “Dialah Allah yang tidak ada ilah kecuali Dia, yang mengetahui yang ghaib dan yang tampak (QS Al-Hasyr : 22)”. “Sesungguhnya Aku mengetahui segala yang ghaib di langit dan di bumi dan Aku mengetahui apa yang kalian tampakkan dan apa yang kalian sembunyikan (QS Al-Baqarah : 33)”.
Kita harus beriman kepada yang ghaib. “Kitab ini tidak ada keraguan didalamnya sebagai petunjuk bagi orang-orang yang bertaqwa. Yaitu mereka yang beriman kepada yang ghaib … (QS Al-Baqarah : 2-3)”. Tetapi kita hanya bisa mengetahui yang ghaib secara benar dengan cara ikhbari, yakni sejauh apa yang dikemukakan oleh Allah dan Rasul-Nya (Al-Qur’an dan As-Sunnah).
Alam ghaib yang diciptakan oleh Allah merupakan ujian bagi manusia selama dia hidup di dunia. Manusia diuji apakah ketika di dunia dia beriman kepada Allah, Hari Akhir, surga, neraka, pahala akhirat dan sebagainya – yang mana semuanya itu tidak tampak – ataukah dia mengingkarinya.
 Malaikat
Malaikat merupakan tentara-tentara Allah yang ditugaskan untuk urusan-urusan tertentu. Di antara malaikat-malaikat Allah kita mengenal antara lain malaikat yang sepuluh, delapan malaikat yang mengusung Arsy Allah (QS Al-Haaqqah : 17), dan malaikat-malaikat yang ditugaskan untuk menolong orang-orang mukmin yang sedang berjihad (QS Al-Anfal : 9).
Sifat-sifat malaikat :
1)Memiliki dua, tiga, atau empat sayap (QS Faathir : 1), kecuali Jibril - yang merupakan malaikat yang paling besar -  memiliki 600 atau 700 sayap (Shahih Al-Bukhari).
2)Suka berkumpul di majelis-majelis dzikir / ilmu sembari memohonkan ampun bagi yang ada di situ dan mengepak-ngepakkan sayap mereka sebagai tanda ridha.
3)Merupakan tentara-tentara Allah yang tidak pernah bermaksiat (membangkang) atas perintah Allah kepada mereka dan senantiasa mengerjakan apa yang diperintahkan oleh Allah kepada mereka.
4)Tidak menikah, tidak makan, dan tidak minum.
5)Tidak memasuki rumah yang di dalamnya terdapat patung-patung atau gambar-gambar yang diharamkan.
6)Menyukai tempat-tempat yang bersih.
 Jin
Jin dan manusia yang dua makhluq Allah yang dibebani dengan syariat agama, sehingga dikenai pahala dan siksa. Semua jin bisa meninggal dunia kecuali Iblis dan keturunannya yang ditangguhkan kematiannya sampai Hari Kiamat. Iblis dahulunya juga jin tetapi setelah menolak sujud kepada Adam atas perintah Allah, ia beserta keturunannya dilaknat oleh Allah. Jadi Iblis dan keturunannya kafir seluruhnya, berbeda dengan jin yang terdiri atas mukmin dan kafir. Jin yang kafir ini sering juga disebut sebagai syaithan karena memiliki sifat yang serupa. Di samping itu, istilah syaithan juga dipakai untuk manusia yang memiliki sifat-sifat syaithan. Adapun jin yang muslim, sebagaimana manusia, ada yang benar-benar taat dan ada pula yang suka berbuat maksiat.
Syaithan dan jin menikah, makan, dan juga minum. Keduanya tinggal di alam yang tidak terlihat oleh manusia, tetapi mereka bisa melihat manusia. Tetapi jika mereka menampakkan diri di alam tampak dalam wujud alam tampak maka manusia bisa melihat mereka.
Syaithan dan jin yang ingkar menyukai tempat-tempat yang kotor dan juga rumah-rumah yang tidak dibacakan Al-Qur’an di dalamnya dan rumah-rumah yang penghuninya tidak pernah berdzikir kepada Allah.

Qarin (Pendamping) Manusia
Allah telah menetapkan bahwa setiap manusia didampingi oleh seorang malaikat (yang senantiasa mengajak kepada kebaikan) dan seorang jin kafir (yang senantiasa mengajak kepada keburukan). Semua jin yang menjadi qarin manusia adalah kafir kecuali jin qarin Rasulullah yang telah diislamkan oleh Allah.
Interaksi antara Jin dan Manusia
1)Dari sisi penciptaan, manusia lebih baik dan lebih mulia daripada jin. “Sesungguhnya kami telah menciptakan manusia dalam sebaik-baik penciptaan (QS At-Tiin)”. “Dan sungguh Kami telah memuliakan keturunan Adam (manusia) … (QS Al-Isra’)”.
2)Rasul-rasul Allah adalah dari kalangan manusia. Tetapi jin tetap bisa mendengarkan dakwah mereka karena jin bisa melihat dan mendengarkan mereka dari alam mereka.
3)Dalam syariat Nabi Muhammad saw, kita dilarang untuk meminta perlindungan dan meminta pertolongan kepada jin, meskipun dalam perkara kebaikan. “Dan terdapat sekelompok manusia yang meminta perlindungan kepada sekelompok jin sehingga para jin itu menjadi semakin congkak (QS Al-Jin)”.    4)Islam mengharamkan pernikahan antara jin dan manusia.
 Tentang Peramalan
Syaithan senantiasa berusaha untuk mencuri berita langit dengan cara saling berpikul-pikulan di antara mereka sehingga yang di atas menyampaikan kepada yang di bawahnya. Jika telah sampai pada syaithan yang paling bawah maka syaithan tersebut akan menyampaikannya pada tukang ramal (dukun). Tetapi setiap kali mereka berusaha mencuri berita langit itu, Allah menjadikan suluh-suluh api yang menyambar mereka. Sebagian besar usaha pencurian mereka senantiasa gagal tetapi jika sekali saja mereka berhasil mencuri maka satu berita benar itu akan dibungkus dengan 99 kedustaan dan kebatilan.
 Tentang Sihir
Sihir merupakan salah satu dosa besar. Dalam hukum Islam, pelaku sihir harus dihukum mati. Sihir ada yang berupa tipuan pandangan mata dan ada pula yang menyakiti orang lain.
 Pintu-Pintu Penyebab Campur Tangan Jin di Alam Manusia
Faktor-faktor penyebab campur tangan dan gangguan jin di alam manusia melalui berbagai pintu, antara lain:
a. Pintu kelemahan kondisi psikologis (kejiwaan) seperti : Perasaan takut sekali, sedih sekali, marah sekali, kelalaian hati dari zikrudllah dan semacamnya
b. Pintu memperturutkan hawa nafsu di tengah maraknya berbagai kemaksiatan.
c. Pintu bid'ah dengan segala macam dan tingkatannya yang tersebar di tengah - tengah masyarakat.
d. Pintu dunia perdukunan, peramalan dan sejenisnya.
e. Pintu dunia beladiri dan olah kanoragan dengan menggunakan tenaga dalam.
f. Pintu dunia olah pernafasan, meditasi dan semacamnya.
g. Pintu dunia pengobatan alternatif supranatural.
h. Kencederungan umum masyarakat kepada dunia klenik, mistik dan misteri.
i. Dan lain - lain.
 Tentang Ruqyah Syar’iyah
Definisi: Ruqyah Syar'iyah adalah sebuah terapi syar'i dengan cara pembacaan ayat-ayat suci Al-Qur'an dan do'a-do'a perlindungan yang bersumber dari Nabi shallallahu 'alaihi wasallam, yang dilakukan seorang muslim, baik dengan tujuan untuk penjagaan dan perlindungan diri sendiri atau orang lain dari pengaruh jahat pandangan mata (al-'ain) manusia dan jin, kerasukan, pengaruh sihir, gangguan kejiwaan, berbagai penyakit fisik dan lain-lain; Maupun dengan tujuan untuk pengobatan dan penyembuhan bagi orang yang terkena salah satu di antara jenis-jenis gangguan dan penyakit tersebut.
Penting: Istilah Ruqyah disertai kata Syar'iyah dimaksudkan bahwa, terapi ini dalam pelaksanaannya harus murni semurni-murninya sesuai dengan batasan-batasan Syari'ah Islam yang berdasarkan Al-Qur'an dan As-Sunnah. Dan hal itu baik dalam kemurnian Aqidah, niat dan tujuan, muatan dan isi, maupun tata cara pelaksanaan. Jadi harus bersih sebersih-bersihnya dari unsur-unsur campuran yang tidak berdasar (bid'ah) dan yang melanggar hukum Syara'.
Urgensi Ruqyah Syar'iyah
1. Menghidupkan sunnah Nabi Shallallahu 'alaihi wasallam dalam hal penjagaan dan perlindungan diri serta terapi pengobatan penyakit jiwa maupun  fisik.
2. Minimnya pembentengan diri dengan wirid - wirid dan dzikir- dzikir syar'i, sehingga banyak kalangan yang berpeluang terkena pengaruh buruk pandangan mata kedengkian  manusia dan jin.  Di samping banyaknya korban kejahatan dunia sihir dan perdukunan.
 Perisai Diri
1. Secara umum, jagalah ketaatan dan jauhi kemaksiatan.
2. Peliharalah sholat fardhu dan juga sholat-sholat nafilah, khususnya sholat rawatib, qiyamul lail (minimal witir) dan sholat dhuha.
3. Perbanyaklah membaca Al-Qur'an setiap hari, khususnya pada malam hari, dan lebih afdhal jika disertai dengan membaca terjemah tafsirnya untuk tadabbur.
4. Persempitlah jalan syaithan dalam diri dengan banyak berpuasa, minimal  tiga hari setiap bulan.
5. Basahi lidah  dan bibir dengan banyak berdzikir, baik dzikir secara khusus pada kesempatan-kesempatan tertentu maupun dzikir secara umum seperti bertasbih, bertahmid, bertakbir, bertahlil, bershalawat, dan lain-lain.
6. Jagalah wirid dzikir pagi dan petang dengan Al-Ma'tsurat atau lainnya yang bersumber dari Al-Qur'an dan As-Sunnah.
7. Bekali diri dengan ilmu yang shahih berdasarkan Al-Qur'an dan As-Sunnah sesuai manhaj as-salaf ash-shalih, dengan banyak membaca, konsultasi, mengikuti kajian-kajian Islam secara manhaji, dan lain-lain; khususnya dalam tema-tema aqidah, tazkiyatunnafs, tafsir Al-Qur'an, dan Al-Hadits.
8. Jauhilah kebiasaan melamun dan mengkhayal, serta hindarkan pikiran dari hal-hal yang membebani sampai membuat gelisah, sedih, takut, tertekan, marah, putus asa, dan lain-lain.
9. Pertahankan diri selalu berada di tengah lingkar pertemanan dan kebersamaan islami yang istiqamah.
10. Sering-seringlah bermuhasabah diri diikuti taubat dan istighfar.
11. Usahakan selalu dalam keadaan suci (berwudhu).
12. Tidurlah secara islami (sesuai Sunnah), dengan cara :
a.Niat (tidur dengan sengaja).
b.Berwudhu.
c.Membersihkan dan merapikan tempat tidur.
d.Membaca tasbih 33 kali, tahmid 33 kali dan takbir 34 kali.
e.Membaca Ayat Kursi dan dua ayat terakhir Surat Al-Baqarah.
f.Mendekatkan kedua telapak tangan ke mulut, meniup, dan membaca surat-surat: Al-Ikhlash, Al-Falaq, dan An-Naas, lalu mengusapkan pada anggota badan semerata mungkin. Dan ini dilakukan tiga kali.
g.Membaca doa tidur.
h.Tidur dengan cara berbaring miring ke kanan.
i.Jika bermimpi buruk hendaklah :
1) Meludah kecil ke sebelah kiri 3 kali.
2) Berta'awwudz.
3) Mengubah posisi tidur.
4) Tidak menceritakannya.
5) Lebih baik jika bangun, berwudhu, lalu sholat.
j. Membaca doa bangun tidur. (menaraislam.com)
Sekian sekadar untuk bacaan sendiri dan sesiapa yang berminat:


Monday, November 22, 2010

Teknik Mengetahui Kek Yang Mengandungi Arak...

Salam di pagi Isnin,


Mula da cuti sekolah....mula ler berebut nak gunakan pc dan melayari internet yg dia orang tahu do main game jer....so maknanya kena ler maknya guna kuasa veto masa bila time kita lak nak gunakan laptop ni. Laptop ni lak dan buat hal gan screennya yang x sempurna lagi dan tengah tunggu masa je nak masa wad...


Sekadar nak berkongsi info dari email yang diterima dari SIM :=



Teknik Mengetahui Kek Yang Mengandungi Arak (Tuk kek2 yang dibeli mahupun yang dimakan di hotel-hotel




Pengalaman bekerja di Hotel telah memberi pengalaman yang ingin saya kongsikan bersama pembaca semua.
Saya pernah di lemparkan dengan kek yang saya buat kerana tidak mencampurkan wain atau rum.
Rasa bersalah sentiasa menghantui kerana bersubahat untuk menghidangkan makanan yang tidak halal kepada orang Islam yang lain. Dengan itu saya berhenti kerja, coz saya rasa ada tempat lain lagi, yang boleh saya dapat rezeki yang halal. Disini saya perturunkan, bagaimana ingin mengetahui kek yang kita makan mengandungi bahan tersebut. Apabila kek yang ada wain, rasanya seakan-akan masam sedikit.

Puas saya fikirkan macaman nak memperjelaskan lagi rasanya.


ok la, pernah tak buat Sponge Cake (Sponge Cake Mix 100 gram, Air 100ml, Telur 100 ml dan Minyak 100 ml), kalau pernah cuba gantikan air dalam resepi, dengan air Pepsi atau Coke.

Hasilnya kek kita akan terasa masam-masam sedikit seperti kek yang ada wain.

Cubala buat, dan simpan "rasa" itu supaya kita akan lebih berhati-hati lagi dimasa akan datang, dan beritahu rakan2 atau saudara mara.

Untuk pengetahuan, adunan kek biasanya digaul dengan tangan. Oleh itu, berhati-hatilah membeli kek.

Sekian

Chef Farid


So tu saja tuk hari ni, till then 


Byeeeeeeeee




Sunday, November 21, 2010

cuti sekolah mula daaaaaa....

Salam,

Mula da cuti sekolah dan mula ler pening kepala dok mikirkan nak buat pe tuk anak2 niiiii..have to be more strict with them.....for their own benefits in the future...gi ngaji tiap pagi only after that main2 tak sudah2...lagi kalu ada kekawan yg balik dari sarawak tuuu...aritu gbesar dok bising bebudak ni kurang membaca....well agendanya ke keperpustakaan desa......dekat kat umah tu mesti diutamankan gak.....

that's it, till then byeeeeeeeeeee



Wednesday, November 17, 2010

Salam AidilAdha...

Salam,


"Kejayaan hari ini adalah keputusan dan pengorbanan semalam yang diiringi dengan keyakinan dan pasrah ketentuan Illahi"

gambar2 untuk dikongsi...




Tak tahu apa nama tumbuhan ni, tapi ia tumbuh melata di tanah seperti rumput carpet, tapi yang ini ia akan mengeluarkan bunga2 kecil yang berwarna putih. Cantik kalau ia memenuhi halaman rumah/ taman yg akan diserikan dengan putik2 bunga warna putih....nak gak cari apa namanya.....tapi jangan dipijak sayang gan bunga2nya...



Yang ni pulak pagar tuk menghalang lembu2 memasuki kebun...kendur dawai2 tu....tarik gan tangan tu yang jadi macam tu....jadi ler asalkan lembu2 tu nampak dan tak masuk ke kebun...



Anak pokok pisang lang yang segan2 nak hidup tapi mati tak mau...maklumlah ditanam kat tanah sawah terbiar...kalau panas tanah jadi keras kaku dan kalau hujan pulak....lembik dan berselut habis kasut kalau masuk ke situ



Bakal petani/ tukang pasang pagar atas tu yang sibuk membetulkan pagar yang hendak dipasang...

That's all for today

Monday, November 15, 2010

nothing much

Salam di pagi isnin,


Sebagaimana tajuk tak banyak yang nak dicoretkan sekadar, last 2 - 3 days hanya menggodek apa yang ada kat blog designer template - menukar background blog dan mencuba apa yang boleh di ubah.....sekadar menambah apa yang patut saja.....BYeeeeeeeee

Wednesday, November 10, 2010

sekeping gambar sekeping tanah sawah dan pokok sentul.........

Salam,

Tak banyak yang hendak dicoretkan petang ini, sekadar sekeping dua gambar yang tak seberapa: pemandangan di kawasan kampung yang masih lagi dikelilingi dengan kehijauan....let the pics do the talking....




Nampak background tu, sebenarnya adalah sekeping tanah bekas sawah yang tidak diusahakan lagi...penuh dengan tumbuhan liar, lepas hujan apalagi rumput2 bermaharajalela tumbuh....dalam kata lain ini tanah aku kata si tumbuhan liar tu...jadi suka hati ler nak meliar macamana tak !!!! (sebenarnya nak cerita pasal tumbuhan liar yang berbunga depan tu, memandangkan tak tahu namanya so baik dok diam2 toksah nak cerita, kan salah fakta lak...)

Batang kayu yang nampak tu pulak, adalah sepohon besar pokok sentul yang rebah ke bumi selepas hujan lebat beberapa bulan lepas...selepas di bersihkan sebab merintangi jalan tu yang dok tersadai tepi nun...tapikan kalu sapa yang kreatif mesti banyak gunanya sebab batang besar2 pemeluk orang dewasa....tapi cabang2 dan ranting2 yang kecil penuh kat dalam tali air yang tak berair lagi....

ini ler akibatnya, konon nak membesar dan mendalamkan sungai untuk mengairi sawah sekitar salah perhitungan dan penggiraan oleh pihak terbabit air langsung tak naik dan tanah sawah jadi kering kontang....siapa nak jawap????





Ni pulak daun pokok sentul tu.......




Tuesday, November 9, 2010

Should I or Should'nt I

Salam,


Finally jumpa gak gan member lama yang dah hampir 19 tahun tak jumpa....dia masih sama macam dulu but kala ni dah berjaya menjaya menjadi seorang CDM...congrat for her, can i be like her.....be succesful in achieving what she has achieved today....Semoga Allah S.W.T akan merestui perjalanan ku ini untuk mengubah kehidupan kearah yang lebih baik insyallah............



Monday, November 8, 2010

hujan....

Salam,


HUjan turun juga akhirnya...bukan tak hujan sebelum ini. tapi macam dok segan2 macam anak dara, nak keluar atau tak....so turun selebatnya tapi ler lama kira ok ler juga lencun gak tanah-tanih di luar nun......


Kawan lama dok call dah ler kredit abis camne nak buat nak topup, myb2u, acc dah kena block ler pulak...his

To buy or not???????

Salam dipagi senin,


nak beli atau tak....nak menggantikan hp yang bak nyawa2 ikan tu....dah ler ringgitnya nak dihalakan ke tempat lain...ni kira kes antara kemahuan dan keperluan mana perlu didahulukannnn............




Sunday, November 7, 2010

end of an episode.....

Salam di hari minggu,


Banyak hal yang berlaku this past few days, antara my hp suddenly lost its functionality... tak tahu apa yang rosak either the battery but it cost me RM 20.00 for a new pack....one thing memang chargernya dah lama wat hal, had trouble charging the hp..... so have to check it out...


2nd incident, sent my daughter to the hospital after a few days of fever that come on and off.... there she was given a drip... Syukur alhamdullilah the fever finally subsided... nothing much to jot down..... 


Later in the afternoon, did some "churros" a spanish fritters... all the kids love it....have to make in a large amount to really enjoy it........that's it got to go...


BYeee







Wednesday, November 3, 2010

anak ku dah kebah...

Syukur alhamdullilah....anakku dan kebah demannya.....ni pulak tinggal ragamnya aja.
So untuk n3 hari ini adalah ....................gambar-gambar yang ada dan boleh di upload ari tu menggunakan pendrive....



ni gambar cili padi yang ditanam sendiri kat belakang umah tu, ade le dalam 5 6 batang pokok..kiranya setakat ni tak payah nak membeli ler.....bukannya murah nak beli 100 gm seciput je banyaknya....dah ada...... nak masak gi petik je kat belakang nun yang fresh dan ranggup...senang koja den...


ni pulak daun bawang...kisahnya 2 biji bawang yang lambat digunakan dah tumbuh daunnya jadi keputusannya adalah ditanam untuk mendapatkan daun bawang... so kisah 2 in 1 ler bawang ni...


ni lauk entah bila sebab tak dapat di upload lebih awal so masukler pagi ....bukan maknanya tuan punya dah masak pepagi ni..lauk ikan masak kari...ikannya dok berenang dalam kuah tu..


pasangan lauk di atas tadi, goreng taugeh, tahu gan udang geragau...resepi satu dunia melayu tahu....

dah terlajak pula n3 untuk ari ni...biasa ler kan untuk tatapan sendiri jek...

BYeeeeeeeeee




Tuesday, November 2, 2010

....deman lagi

Salam.


Aduh....anak ku deman lagi................. minta sop nak makan nanti....




Popular Posts

perkataan lama baru untuk hari ini...

telokup - rosak tidak boleh digunakan lagi
gulai - masakan; lauk (or dishes) yang dimasak hari ini
tanak - masak atau memasak nasi;
reti - faham akan maksud; tahu mengenai sesuatu (understand)
tak menuras - maksudnya tidak faham @ tidak tahu; contoh ayat; Kau ni tak menuras langsung.......nak buat kerja..
layang - selalu digunakan untuk layang-layang (sejenis permainan kanak-kanak) tapi untuk orang dewasa layang bawa maksud menghiris bawang kecil nipis-nipis...