Thursday, February 27, 2014

Bunga dalam Pantun…..

 

Assalamulaikum wbt….di petang Khamis.. sekadar nak berkongsi pantun-pantun yang terdapat dalam buku “Pekan Budaya Melaka tahun 1980”…..da 34 tahun buku tu…..so antara pantun2 yang terdapat di dalam buku berkenaan adalah seperti berikut….

“Kalau tidak kerana bulan,

Tidak bintang terbit pagi,

Kalau tidak kerana tuan,

Tidak saya sampai ke mari.”

 

“Beribu bintang cantek berseri,

Dapat sinaran cahaya purnama,

Sudah sampai kita ke mari,

Marilah kita bersua muka.”

 

“Ramai-ramai duduk di jembatan,

Campak batu sorang satu,

Ramai-ramai duduk berkawan,

Mari berpantun sorang satu.”

 

“Padi ini padi Asahan,

Belum direndang berteh dahulu,

Hati ini hati celaka,

Belum terpandang kasih dahulu.”

 

“Padi muda jangan dilurut,

Kalau dilurut patah tangkainya,

Hati muda jangan dilurut,

Kalau dilurut salah datangnya.”

 

….merupakan antara baris-baris pantun yang selalu dinyanyikan dalam Dondang Sayang Melaka….warisan zaman yang semakin hilang dan kurang diminati generasi hari ini….semakin canggih dunia tanpa sempadan…. akar dan usul bangsa semakin terancam…..tidak seperti pokok di mana semakin membesar semakin kuat akarnya menyelusuri bumi….tanpa menggira cuaca panas mahupun sejuk…..adat dan budaya semakin dijauhi terutama anak muda….seperti pokok…pucuk kelayuan di atas namum akar tetap kuat didalam bumi…….Send a kiss

Tuesday, February 25, 2014

Selasa yang panas dan terapi stress……

 

Assalamulaikum……

Seperti hari-hari yang lepas…panas berdebu dan bahang hingga ke malam….agak2nya bila lah hujan akan turun membasahi bumi…kesian kat rumput2 dan pokok yang kering ….panas kekuningan semuanya dan apalagi…busy le….jabatan bomba 1 malaya ni melayan panggilan kebakaran semak samun dsbnya…….

….gambar yang lari dari topik hari ini…….

 

2014-02-15 22.15.38

…tetiba lak gambar ni yang interframe…..kucing jantan sedang menyombong dengan tuannya….panggil2 …..tak layan dan memperkenalkan debabnya…maklumlah baru balik berjalan dari pagi sampai ke senja baru balik….

debab

..macamlah penat sangat keluar pergi koja…..itulah…kucing merupakan terapi bagi menghilangkan stress mahupun masalah yang dihadapi di opis….usap jer bulunya dan bercakap dengannya hilang segalanya ….itu untuk sesiapa yang menghargai binatang yg merupakan makhluk ciptaan Allah SWT….setiap ciptaanNYA ada fungsinya….bukan untuk disiksa ataupun dianiayai….

…..tu jer ler update untuk hari ini sekadar…..meluahkan rasa….Smile

Thursday, February 20, 2014

Kerja @ Tidak……

 

Pepagi buta da kena jerit !!!!!!!!!!!!! tu lah sapa suruh koja dengan orang….silap aje kena jerkah /jerit….grrrr…

pak’kal jer bukan jenis lawan balik…..kalau tidak mau hujan lebat (maklum dah lama tak hujan dibumi Hang Tuah ni….) jadinya…nasib baik tak jadi macam makhluk di atas ni…..bertukau jadi hijau….Green with envy

Friday, February 14, 2014

Saja suka-suka….


Assalamualaikum............ di petang Jumaat….rasa tak sabo-sabo nak balik…kan…maklum sok cuti…..nak cerita lain tak da so just nak tayang benda ni aja pun……..
Star
Star
Star
Star
2014-02-14 15.28.00
……..warnanya yang dark ke’pink’an yang menarik hati…walaupun nak ikutkan takde  favourite warna yang disukai ….apa2 je boleh asal sedap mata memandang…….

…..soooo itu sahajalah post untuk this week…apa2pun have a nice weekend…
..............till next week….

Thursday, February 13, 2014

Sopan Santun @ Politeness

 

Politeness

Artificial maybe, but the politeness towards customers in Japan is a great lesson to be learned. Upon entering a store you are always greeted politely. In a big mall there will probably be girls at the entrance bowing to you, thanking you for choosing their store and spending your valuable time here. “Irashaimase” they say. Welcome.

It struck me how insignificant I was, as a customer, upon returning to Europe. When I first entered a store back home, no one greeted me. I had to wait for someone to notice me. “Hello! I’m here, a customer!”

This politeness is something you see everywhere in Japan. You apologize to people, you recognize if people need help.

Scenario kita hari ini…………

……tetiba lak nak cerita pasal bab-bab sopan-santun ni…..bukan apa ……. dari pengalaman sendiri…

….masuk je kedai tak de eek…@ sapaan dari tuan rumah / kedai……menyambut pelanggan…..muka pulak adussss….ketat semacam senyuman pun elek…… agak2nya kena bayor kok baru nak senyum menyambut customer….kita lak macam …..Sarcastic smile

…….masa ambik balik…(kes di sebuah kedai dobi kepunyaan orang Melayu yang baru dibuka)…..pun disambut dengan cara yang sama seperti di atas….not even “terima kasih” keluar dari mulut….aduhhhh….

……rasa-rasanya nak pergi lagi tak tempat macam tu……bukan nak mengata tapi itulah hakikat hari ini….kesopanan dan kesantunan orang2 Melayu yang semakin hilang …berbanding dengan statement di atas mengenai bangsa lain……yang lebih dr kita Melayu….agaknya ayat “Takkan Melayu Hilang Di dunia”…….akan bertukar menjadi “Punca Melayu Hilang …….”….boleh sambung ayat tersebut…sebab nak sambung ……tak terkata sebab diri sendiri Melayu……

……tapi dalam bab2 berniaga ini itulah antara kunci kejayaan …

…so apa-apapun…..SmileSmileSmile

Tuesday, February 11, 2014

Ngangis tak berlagu….

 

…..huhuhuhu….kan den dah cakap abis semua dah togel @ botak daunnya dikojakan……..

2

……danSteaming mad culpritnya adalah………………….

 

bekisar-merah

……seekor ayam jantan yang serupa macam gambar di atas…..

…..kalau ya pun nak ngorat ayam2 betina kat rumah tuuuu….. jangan ler tunjuk terror kat ayam2 betina tu yang kau boleh makan daun-daun cili ni….nak ajak2 ayampun….cari lah cacing ke atau apa2 yang seumpamanya………

……..ini sampai semua daun2 tu kena patuk kena makan…….hish Steaming mad…..nasib baik ler tak coti kalau tidak mau kena lastik dengan den…..

…..tak pe tunggu hari sabtu ni…….

dan ini mangsa-magsanya…..

 

2014-02-11 08.08.38

……….sayu hati nak ambik gambar dekat2…..nengokkan apa yang dah terjadiiiiiiiii……

Monday, February 10, 2014

pengunjung yang tak diundang…..

 

Assalamulaikum….

…di pagi Isnin …the 2nd week of February 2014…daun pokok-pokok chili telah menarik pengunjung yang tak diingini dan tak dapat dikesan Sad smile……banyak daun2 muda dari anak2 pokok cili besar di mamah dan tinggal dahan tak berdaun…..apalah agaknya yang memakan daun2 tu…Sarcastic smile..

 

2014-02-10 08.04.35

….janganlah hari ini dia datang lagi habislah daun2 pokok cili yang berdekatan dimakannya….habis botaklah pokok-pokok tu…just ignore the casava @ batang ubi kayu lying next to the rambutan tree….

2014-02-10 08.04.41

…..dalah pokok cili padi tu ada yang baru mula berbunga dan berbuah……Smile

Friday, February 7, 2014

Sesi pengenalan….

 

……..gambar Cik Abe (man of the house)….yang diambil oleh anak dari belakang seat…entah bila masa diaorg snap…den pun tak tau…...kalau nak ambik depan2 mau…..dia menggelak….hahahaha…masukkan dalam blog ni….without his knowledge…..

Photo0621

Laughing out loudOpen-mouthed smile

Birds Eye Chili Prawn Dish

 

Assalamualaikum….

di pagi hari Jumaat….nama tajuk bukan main lagi…walhal namanya dalam BM cuma Gulai Udang Masak Lemak Cili Api jer…..sebabnya sebutan dalam BI cuma ada berapa syllables jer….apa orang kata straight to the point sebutannya…walaupun belit gak nak sebut …tapi kalau dalam BM ada 12 suku kata…eeh betul ke ni….macamlah cikgu nak mengajar murid sekolah rendah tahap satu….apa2 aje lah…

….ni apa orang kata kunun2nya “branding” nama lain yang lebih catchy walhal benda yang sama jer….

…memandangkan huruf R hari ini besar sikit daripada M….soo sempet den mengambil gambar lauk hari ini …..kalau ikut memang sepanjang minggu memasak for my kids…disebabkan terkejar2 masa…..nak ambil gambar tu does’nt cross my mind at all…..

Udang itulah menu for lunch….harga tuk semalam adalah RM 29.90/ kg…..di FS berbanding RM 34.90/ kg sebelum perayaan CNY tempohari….inilah rupanyer….

 

masak udang

….resepinya :-

kalau nak yang canggih kenalah google….tapi untuk tuan punya badan inilah resepi yang selalu den gunakan…

Mestilah udang (banyak mana ikut isi rumah)

Segengam Cili Api (ikut tahap kepedasan memasing)

kunyit hidup – sebesar ibu jari (yang ni lak hasil dari tanam sendiri….siap kena gali cari sendiri kat kebun baruh nun….nak senang beli jer….)

cili dan kunyit – diblend

belimbing buluh (yang ni lak den gi petik kat belakang rumah jer)…

2 keping asam gelugur (ni beli kat kedai…. den pun tak kenal rupa pokok asam gelugor ni ….Be right back)

santan kelapa (tak sempat nak memarut kelapa pepagi buta) beli santan yg siap….

Garam dan perasa ikut rasa tukang masak

Cara2nya :-

*Cebur jer semua bahan2 tadi dalam satu periuk dan *tanak atas api….sorry ler sebab menggunakan bahasa lama…

…..lepas tu jangan lupa menggacau semua bahan tadi hingga masak….jangan berenti menggacau nanti pecah minyak tak sedaplah pulak…dah siap untuk dimakan dengan nasi putih….

so guys that’s the lunch for my boys n girls today….

* cebur – dalam bahasa lain campak / masukkan

* tanak – masakkan (macam buat kelas BM pulak)

ps – kalau nak tahu maksud yang lebih dalam leh google dictionary cari maksud yang lain….rasanya panjang gak post tuk hari ini…

….till next week…have a nice week end….Laughing out loud

Wednesday, February 5, 2014

tunggu lama sangat….inilah jadinya…

 

2014-02-05 17.57.05

 

…..tunggu punya tunggu nak keluarkan duit dari kwsp untuk skim taraf berpencen…tak pasal2 surat yg penting tak de lah pulak…. kena refer ke SPA….katanya

SPA:- …napa lama sangat nak keluarkan…..surat yang diperlukan tu…nak tau apa da jadi…..dah diarkibkan…..ha AMBIK kau….da arkibkan!!!!!…..

 

sooo nak dapatkan semula kena tulis surat untuk diaorang ambik semula…

 

*PERINGATAN*

 

….satu nasihat penting sapa-sapa yang koja gomen tu yg dah dapat surat sah pengesahan taraf berpencen tu cecepat ler keluarkan hak memasing dari KWSP tu….GUNAKAN UNTUK APA TU HAK MEMASING LAH “TEPUK DADA TANYA DIRI SENDIRI” …

Tuesday, February 4, 2014

Hot and windy…..

 

Assalamualaikum….

Usai sudah sambutan CNY dan juga musim bersantai cuti hujung minggu yg panjang bagi mereka yang bekerja….

…tidak seperti tahun2 lepas kalau raya cina mesti hujan tapi tahun ini…cuaca sungguh kering dan berangin…tanah2 semua keras dan kering serta berdebu di tiup angin…..bila lah agaknya nak hujan ni….

….sekadar nak update sekeping dua gambar non- others but…….my chillies

2014-02-02 18.15.08

2014-02-02 18.15.43

2014-02-02 18.15.55

….nampak tak sekumtum dua bunganya dah keluar….perkembangan pokok cili selepas masuk bulan ke 2 dialihkan ke tempat lain…..memandangkan tak cukup tempat…kenalah satu bekas tu berkongsi 2 @ 3 anak pokok cili…..

………. dan ini pulak gambar

2014-01-30 16.36.01

…..ini pulak skrin menunjukkan senarai nama mereka yang menunggu giliran kad pengenalan yang telah siap untuk diambil….……dan inilah anak teruna yang menunggu gilirannya mengambail ic….

2013-11-24 12.48.41

Popular Posts

perkataan lama baru untuk hari ini...

telokup - rosak tidak boleh digunakan lagi
gulai - masakan; lauk (or dishes) yang dimasak hari ini
tanak - masak atau memasak nasi;
reti - faham akan maksud; tahu mengenai sesuatu (understand)
tak menuras - maksudnya tidak faham @ tidak tahu; contoh ayat; Kau ni tak menuras langsung.......nak buat kerja..
layang - selalu digunakan untuk layang-layang (sejenis permainan kanak-kanak) tapi untuk orang dewasa layang bawa maksud menghiris bawang kecil nipis-nipis...