Another favorite recipe of mine
Actually my late mother used to make this especially during
Hari Raya Aidilfitri where she called it sambal goreng pengantin, so this is her version recipe

SAMBAL GORENG PENGANTIN

Bahan-Bahan

300 gm daging lembu (direbus hingga empuk dan hiris nipis atau ikut citarasa anda)
2 keping tahu saiz sederhana (potong ikut suka)
3 peket tempeh (potong ikut suka)
Udang sederhana besar (rebus dan buang airnya)

Goreng tempeh dan tahu berasingan dgn minyak masak. Angkat dan ketepikan.

Bahan Kisar

10 tangkai cili kering
2 btg serai
2 ulas bawang putih
2 biji bawang besar
3 sudu besar udang kering (direndam dgn air)


Bahan Hiris

3 btg cili merah (hiris & goreng)
3 btg cili hijau (hiris & goreng)
1½ biji bawang besar

300 gm kacang panjang (dihiris serong2) (goreng sebentar)
200 ml santan
sedikit air asam
1½ sudu teh garam (atau secukup rasa)
¾ cawan minyak (atau secukupnya)


Cara:

1) Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bahan kisar sehingga garing dan wangi.

2) Kemudian, masukkan bahan hiris sambil dikacau-kacau hingga bawang layu. Masukkan pula hirisan daging tadi bersama kacang panjang. Kacau sebentar.

3) Seterusnya, masukkan tempeh, tahu, kentang, santan, air, air asam, gula dan garam. Kalau kering, boleh tambahkan sedikit lagi air.

4) Kacau rata-rata dan sesuaikan rasanya mengikut citarasa anda

and its nice eaten with ketupat n rendang....

Comments

Popular posts from this blog

PORTUGIS MELAKA

Pokok Limau Purut

Pantun-pantun lama….